Hoeveel gaat er vallen ?

Advertentie
Mijn weer
 • Koude lucht op zondag over ons. Op 850 hPa zien we de -10 °C Isotherm erg dicht bij onze streken.

 • Hoeveel gaat er vallen ?
  16.03.2018 15:24

  Er is de laatste dagen al veel geschreven over het naderende winterweer en in de media verschijnen er uiteenlopende berichten over de hoeveelheid sneeuw dat we mogen verwachten. Het is al enkele dagen duidelijk op de weerkaarten dat het winterweer nadert. In grote lijnen komen de verschillende weermodellen redelijk met elkaar overeen, maar de details blijven in dit soort situaties altijd lastig. Waar gaat het sneeuwen en hoeveel valt er precies? Ook de timing van de aanvoer van koude lucht is van belang, want dit bepaalt mede wanneer de regen over zal gaan in (natte) sneeuw.

  De grote lijnen zijn het afgelopen etmaal vrijwel niet veranderd. Er ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië en dit ontwikkelt zich komend weekend nog iets verder en schuift dan ook wat meer naar het zuidwesten. De kern van het hogedrukgebied lijkt vanaf middernacht boven zuidelijk Noorwegen te liggen en beweegt nadien westwaarts, om vervolgens net ten noorden van de Britse Eilanden uit te komen. Lagere luchtdruk bevindt zich vooral ten zuiden van ons en wij zitten er dus eigenlijk precies tussenin. Omdat beide druksystemen steeds meer naar elkaar toe bewegen, steekt er bij ons een straffe, zeer koude oostenwind op. Het kan bij momenten dan ook ijskoud aanvoelen. De details verschillen van berekening tot berekening echter nogal, dus dagelijks stellen we iets bij.

  Vanuit het noorden kouder
  Vrijdag bevindt gestoorde lucht zich over ons land en zijn de neerslagkansen vrij hoog. De meestal zuidelijke wind neemt vrij zachte lucht met zich mee en daarmee wordt het nog een graad of 10. De neerslag valt dan ook in de vorm van regen. Ten noorden van ons land, ligt een storing, die de bregenzing aangeeft van de ijskoude lucht . Deze storing schuift gestaag naar het zuiden tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag, waarbij de temperatuur op het einde van de nacht stilaan onder het vriespunt duikt. Eerst in het noorden, nadien ook elders in het land.

  Sneeuwval
  Ook hoger in de atmosfeer sijpelt steeds koudere lucht over onze omgeving. De neerslag die na middernacht verwacht wordt valt dan ook onder de vorm van sneeuwvlokken. De huidige weermodellen voorzien maximaal 1 tot 2 cm sneeuwval. De ervaring leert ons dat er dan ook wel eens een uitschieter van 3 tot 4 cm sneeuw bij kan zitten, maar dat zal nu eerder voor het noordoosten zijn.  Dit laatste heeft echter vooral ook te maken met de wind, want die waait stevig vanuit het oosten en verstuift de sneeuw. Door deze strakke wind, kan er ook wat sneeuw in de kustgebieden vallen.

  Gevoelstemperatuur
  Zaterdagmiddag verlaat het front het zuiden van het land en is het de rest van de dag meestal droog, maar wel nog bewolkt. Het is ijzig koud, met veelal lichte vorst en nog steeds een stevige oostenwind. De gevoelstemperatuur ligt ‘s ochtends dan ook tussen -10 en -14 graden en ook ’s middags blijft het koud, met op sommige plekken dan nog steeds een graadje vorst. Als de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt blijft, spreken we van een ijsdag en lokaal is dat zaterdag dus mogelijk.

  Matige vorst
  Zaterdagavond en in de nacht naar zondag breiden de opklaringen vanuit het noorden zich ook verder uit over ons land. Ondanks nog steeds flink wat wind gaat het dan op veel plaatsen matig vriezen. Op de koudste plekken kan het dan -7 graden worden. Ook zondag is het nog koud, maar met een inmiddels best sterke zon zo halverwege maart, komt de temperatuur op veel plaatsen toch 1 of 2 graden boven nul uit. Het waait nog steeds stevig door, maar er is daarbij wel flink wat ruimte voor de zon en het is droog. In de nacht naar maandag vriest het in bijna het hele land matig en volgens de laatste inzichten hebben we de ergste kou dan weer gehad. Vooral overdag komen de temperaturen dan weer ruim boven nul uit. In de nachten vriest het nog licht.

  Start lente
  In de nacht naar woensdag 21 maart – de eerste dag van het lenteseizoen – vriest het ook nog licht en daarna wordt het iets minder koud. Overdag komen de dubbele cijfers dan weer in zicht en ook de nachten nadien verlopen over het algemeen vorstvrij, maar of dit ook echt de laatste vorst van dit voorjaar zal zijn is nog de vraag. Ook in april en zelfs nog in mei kan het namelijk nog best koud worden!

  • Advertentie

  Door: Britta van Gendt & Michel Nulens