Bizar weer tijdens Thanksgiving weekend in de V.S.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Een bizarre setup met een orkaan en ijsstorm.

  Figuur 2: Orkaan Sandra ontstond met hulp van haar Spaanse vriend El Nino.

  Figuur 3: Grafiek uit een onderzoek waarin de frequentie van smeltende sneeuw en andere parameters wordt weergegeven (Cortinas et al, 2004).

 • Bizar weer tijdens Thanksgiving weekend in de V.S.
  25.11.2015 15:18

  Het laatste weekend van november wordt door de meeste Amerikanen gevierd met Thanksgiving, waarop het eerste contact tussen de oorspronkelijke bevolking en de colonisten wordt herdacht. De Amerikanen mogen alleszinds al niet dankbaar zijn voor de weersomstandigheden. Velen wagen hun op de wegen om verre familie op te zoeken. Grillige atmosferische condities zorgen echter voor gevaarlijke situaties op veel plaatsen in de V.S. Ijsstorm Cara brengt natte sneeuw en aanvriezende regen naar de Amerikaanse noordelijke vlakten, zij kan zelfs zover doordringen tot West-Texas! Bovendien raast er in de Stille Oceaan nog een Orkaan.

  • Advertentie

  Tegenstellingen

  Het orkaanseizoen loopt stilaan op zijn einde en ijsstormen zijn een, evident, winters gebeuren. Het is dan ook zeer uitzonderlijk dat deze twee uiteinden van het sprectrum (orkanen werken op warme-, ijsstormen op koude lucht), samen plaatsvinden in éénzelfde landmassa. Het doet ons denken aan de twee uiteinden van het politieke spectrum in de V.S. die zich stilaan opmaken voor de voorverkiezingen in maart 2016.

  Orkaan Sandra ontwikkelde uitzonderlijk laat in het seizoen, slechts drie orkanen ontstonden nog later op het jaar sinds het begin van de metingen. Sandra kan daar El Nino voor bedanken aangezien dit fenomeen zorgt voor lagere windschering over de Stille Oceaan. Windschering trekt normaal orkanen uit elkaar en Sandra kon profiteren van lage windschering condities, gekoppeld met hoger-dan-normale temperaturen in de oceaan.

  Ijsstorm Cara daarentegen komt iets vroeger dan verwacht opzetten door een duik van Arctische lucht naar het zuiden. Onderzoekers concludeerden in het verleden dan de meeste ijstormen voorkomen van december tot februari; zelfs in maart ontstaan er frequenter ijsstormen dan in november. Het wordt dus oppassen geblazen voor de vele Amerikanen die de weg moeten trotseren om verre familie op te zoeken.

  Bron: The Weather Undergroud, Meteociel, MeteoGroup

  Door: Sam Hias