Grote onzekerheid in de voorspelling

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Vergelijking van de voorspelde bewolkingsgraad tussen verschillende weermodellen.

 • Grote onzekerheid in de voorspelling
  22.10.2015 14:46

  Het is algemeen geweten dat het weer op lange termijn moeilijk te voorspellen kan zijn. Op de termijn van enkele dagen weten we echter meestal wel wat het weer kan brengen. In sommige situaties blijkt echter dat de onzekerheid en de verschillen tussen de modellen nog steeds groot kunnen zijn.

  • Advertentie

  Bewolking

  Dat geldt vooral voor moeilijkere paramters zoals de bewolkingsgraad. Dit zijn processen die zich op zeer kleine schaal afspelen waardoor ze niet expliciet berekend kunnen worden in weermodellen. Deze paramters worden geparametriseerd met behulp van fysische vergelijkingen. Deze vergelijkingen verschillen tussen de verschillende weermodellen waardoor deze modellen sterk verschillende voorspellingen maken onder bepaalde situaties.

  Op de figuur is duidelijk dat er grote verschillen zijn. ECMWF voospelt licht bewolkt weer in Vlaanderen, maar UKMO geeft aan dat het de hele dag grijs zal blijven. Helaas is UKMO traditioneel het meest betrouwbare model in zulke situaties waarbij vocht gevangen zit onder een hogedrukgebied.

   

   

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: SH