Contrails of vliegtuigstrepen

Advertentie
Mijn weer
 • Contrails zijn afkomstig van vliegtuigen.

  Blijvende contrails kunnen een bewolkte indruk geven.

  Satelietbeeld met contrails.

  De distrail of het tegenovergestelde van een contrail wordt hier duidelijk op deze foto.

 • Contrails of vliegtuigstrepen
  16.08.2016 12:31

  Condensatie trails
  Contrails zijn lijn achtige wolkenformaties, die hoog in de atmosfeer gevormd worden. Meestal ontstaan deze door de uitstoot van vliegtuigmotoren. Contrails bestaan voornamelijk uit water, maar dan in de vorm van ijskristallen. Immers op grote hoogte is de temperatuur negatief en van zodra er waterdamp wordt afgestoten van een vliegtuigmotor, bevriest deze tot ijskristalletjes.

  • Advertentie

  Invloed op de voorspelling
  Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid op deze hoogte kunnen contrails zichtbaar zijn van enkele seconden of minuten of ze kunnen voor uren aanwezig blijven en zelfs uitspreiden tot verschillende kilometers doorsnede. Ze kunnen dan lijken op cirrus, cirrocumulus, cirostratus of altocumulus wolken. Clontrails die aanwezig blijven zijn van belang voor de voorspelling of kunnen een ander beeld geven van de verwachting. Immers de weermodellen kunnen aangeven dat het vrijwel helder weer zal zijn, maar door de aanwezigheid van talrijke contrails, lijkt het dan toch bewolkt te zijn. De invloed van contrails op het weerbeeld is gering. Toch kunnen talrijke contrails wel invloed hebben op de temperatuur, die dan een graadje lager uitkomt dan voorzien.

  Andere soorten contrails
  Contrails kunnen echter ook ontstaan door daling in druk. Vliegtuigvleugels kunnen een vortex creëren (draaiing van lucht achter de vleugels). Deze vortex kan nog enige tijd aanwezig blijven nadat het vliegtuig reeds lang voorbij getrokken is. De lucht die in deze vortex omhoog gedreven wordt, kan dan condenseren en een wolkje vormen.

  Distrail
  Tenslotte bestaat er ook een distrail, dat is het tegenovergestelde van een contrail. Hierbij laat de warmte van vliegtuigmotoren het water verdampen en creëert zo, wanneer het vliegtuig door een wolkenlaag vliegt, een zone met geen wolken of beter met waterdruppels of ijskristallen, waarvan de afmetingen niet meer zichtbaar zijn met het blote oog.

  Images : meteogroup+wiki pedia