Hoe zit het met onze watertafel?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Maandelijkse neerslag tijdens 2017 en de normalen.

  Figuur 2: Droogteniveau in het land (SPI3) (bron: overstromingsvoorspeller.be)

  Figuur 3: Droogteniveau in Rotselaar.

 • Hoe zit het met onze watertafel?
  23.11.2017 14:51

  Het water dat dagelijks gebruikt wordt voor drinken, hygiëne, landbouw e.d. is grotendeels afkomstig van ons grondwater. Dit grondwater is een reserve aan water dat zich in poreuze gesteenten in de grond bevindt. Dit grondwater is echter niet oneindig en moet telkens opnieuw aangevuld worden. Hoe zit het momenteel met ons grondwater?

  • Advertentie

  Erg droge maanden

  Het afgelopen jaar was vrij droog, zo kwam het neerslagtotaal per maand telkens onder de normaal uit. Enkel tijdens september ontvingen we meer neerslag dan normaal. In het voorjaar hadden we zelfs een uitzonderlijk droge periode. Hierdoor werd zelfs het watergebruik in verschillende regio’s beperkt.

  Hoe zit het nu met de status van ons grondwater? De hoogte van de grondwatertafel is een maat voor voor hoeveel water er voorradig is. Normaal zakt de watertafel tijdens de zomer, om weer opnieuw te stijgen tijdens de winter. Dit komt omdat er minder evaporatie van water is tijdens de winter. Ook wordt tijdens het koude seizoen minder water verbruikt.

  Op de site: www.overstromingsvoorspeller.be kan de de droogtetoestand raadplegen. Uit figuur 2 blijkt dat de situatie vrij normaal is in het grootste deel van het land. Enkel in het Dijle- en Demerbekken is nog een watertekort te bespeuren. Hieruit kunnen we opmaken dat de watertafel vrij stressbestendig is, zelfs met neerslagtotalen onder de normaal wordt het grondwater opnieuw aangevuld.

  Het probleem zit zich echter in het cumulatief effect van droge jaren. Indien het volgende jaar eveneens te droog verloopt, zal de watertafel verder zakken.

  Bronnen: Overstromingsvoorspeller.be, KMI