Gevoelstemperatuur

Advertentie
Mijn weer
 • Een leuke cartoon over het onderwerp

  Een tabel om de gevoelstemperatuur te kunnen berekenen

 • Gevoelstemperatuur
  18.06.2015 11:19

  In het weerbericht hoor je soms de term gevoelstemperatuur of de Engelse term "Windchill-temperature". Het is bedoeld, voor wie langere tijd buiten blijft. 

  • Advertentie

       Is het koud, dan voelt een normaal geklede, stilstaande persoon een zekere afkoeling. Die neemt toe, naarmate er meer wind is. Zo koelt lucht bij 0 graad en een windsnelheid van 20 of 40 km/u je even erg af, als kalme lucht bij -10 of -17 graden. Die laatste twee zijn gevoelstemperaturen; ze worden niet gemeten maar berekend.

       Even een voorbeeldje uit de praktijk.... Het is 4 graden, de wind waait 30 km/u, en voor ons gevoel is het -8 graden. Bevriezen de plassen? Nee, water voelt niets; het bevriest,  als de temperatuur onder nul daalt !

       Nog een voorbeeld ? Leg je ene hand op een stuk marmer, je andere op een stuk hout. Ook als marmer en hout even warm zijn, voelt marmer kouder aan dan hout; marmer onttrekt immers meer warmte aan je hand dan hout.

       Ons gevoel zegt dus niet, hoe koud een voorwerp is, maar wel hoeveel warmte dat voorwerp van ons wegneemt.

       Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na enkele uren verschijnselen van onderkoeling optreden. Bij gevoelstemperaturen onder -15 graden kan al na een uur koudletsel optreden, onder de -20 graden is na een half uur ook bij goed afdichtende winterkleding al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen.

      Onder extreme weersomstandigheden zijn in de Lage Landen gevoelstemperaturen opgetreden van -23 graden in het zuiden tot -28 graden in het noorden. De kans op bevriezingsverschijnselen neemt sneller toe bij gevoelstemperatuur lager dan -25 graden.

       Verklaring : Het menselijk lichaam koelt aan de lucht af als de lucht kouder is dan de lichaamstemperatuur, maar ook door het verdampen van vocht (meestal transpiratievocht) of door een combinatie van beide. Naarmate de temperatuur hoger is, moet er meer vocht verdampt worden en als het warmer is dan de lichaamstemperatuur is dit de enige mogelijkheid. Dit verklaart waarom men bij hoge temperaturen meer moet zweten - vocht dat moet worden aangevuld door te drinken.