Laagstaande zon

Advertentie
Mijn weer
 • De laagstaande zon kan autobestuurders verblinden.

  Deze tekening geeft een beeld van de zonnewende.

 • Laagstaande zon
  26.11.2015 14:16

  Winterwende of wintersolstitium
  Als we naar de winter toegaan wordt het vroeger donker en later licht.
  Dat komt omdat de zon veel lager staat dan in de zomer. Immers op 22 december komt de zon loodrecht boven de steenbokskeerkring te staan en deze bevindt zich ten zuiden van de evenaar. Dat is het moment dat de winterwende van de zon begint.

  • Advertentie

  Laagstaande zon
  In de aanloop naar deze winterwende zien we de zon steeds lager boven de horizon staan op het middaguur en korten de dagen. Na 22 december gaan de dagen terug lengen en komt de zon iedere dag weer een stukje hoger boven de horizon te staan. Voorlopig moeten we het echter doen bij een laagstaande zon. Zijn het niet sneeuw, gladde wegen of regen die het verkeer hinderen, dan is er ook nog de laagstaande zon die voor problemen zorgt.

  Handige tips
  Dagelijks horen we bij zonnig weer in de herfst en winter dat chauffeurs verblind werden en zo ongelukken veroorzaakten.  
  Er zijn wel enkele handige tips die kunnen gehanteerd worden.  Een deftige zonnebril helpt al veel, liefst een degelijke met een goede UV-bescherming , geporaliseerde glazen en best met orangjebruine glazen. Deze glazen verhogen immers het contrast. Zuivere ruiten zijn zeker zo belangrijk en daarmee gepaard ook goede ruitenwissers. Snelheid matigen helpt altijd, dan heeft u immers meer tijd om te reageren. Dimlichten aanzetten helpt u zichtbaar te maken voor andere automobilisten, want ook zij hebben last van de laagstaande zon.

   

   

   

  Door: Michel Nulens