Mount Everest: meimaand, klimmaand

Advertentie
Mijn weer
 • De Mount Everest ligt in Nepalese Himalaya op ongeveer 27°NB. De tweede hoogste berg K2 (8611m), ligt een stuk noordelijker (in Pakistan) en is bovendien technisch veel moeilijker te beklimmen. Bron: Wikipedia

  e Mount Everest, gezien vanop de Tibetaanse hoogvlakte (4000m), met een zicht op de noordelijke flank. Foto: Wikipedia (Joe Hastings)

  De zuidelijke flank van de berg der bergen. Bron: Wikipedia

  Een zicht vanop de top van de berg in mei 2013. Bron: Wikipedia (Carlos Pauner)

  De MeteoGroup-verwachting voor de volgende dagen voor de Mount Everest.

 • Mount Everest: meimaand, klimmaand
  23.05.2017 13:13

  De hoogste berg van de wereld is een belangrijk onderdeel kwijt, maar blijft hiermee toch nog steeds een gevaarlijke berg om te bedwingen. Dit vooral door de mogelijke opstoppingen en vooral ook door de koude en hoogte.

  • Advertentie

  Lijken
  Vorig jaar stond de Belg Jelle Veyt op de top van de Mount Everest. Een hele prestatie als je bedenkt dat, sinds de eerste succesvolle klim van 1953, al ruim 300 klimmers het leven gelaten hebben op het dak van de wereld. Jammer genoeg waren er ook minder fraaie nieuwsberichten, nl van de Nederlandse klimmer Eric Arnold. De onfortuinlijke man liet het leven net nadat hij de top beklommen had. Dit klimseizoen zouden er ook al enkele doden te betreuren zijn.

  Nietemin hebben velen voor hen de top ook succesvol beklommen. De cijfers zijn wat wisselend van bron tot bron, maar ongeveer 4000 mensen hebben al op de top van de wereld gestaan. Het is vooral de laatste twintig jaar dat de populariteit van de berg sterk gestegen is. Ook nu zijn er nog veel expedities, die naar Nepal trekken, ondanks de steeds strengere voorwaarden. Niet onterecht, want de werelds grootste is ondertussen een puinhoop geworden. Niet alleen door plastiek of uitwerpselen, maar ook door lijken. Vooral de doden boven 8000m worden niet of nauwelijks geborgen. Toch verdient de Nepalese overheid veel aan de klimmers, waardoor de regelgeving ietwat achterblijft.

  Verdwijnen van Hillary Step
  Gisteren maandag is het nieuws binnengekomen dat een belangrijk onderdeel van de klimroute weggevallen is, nl de Hillary Step.
  De Hillary Step is een steile, quasi verticale rotswand van ongeveer 12 meter hoog en de laatste hindernis op 8.790 meter die klimmers scheidt van het dak van de wereld. De formatie is vernoemd naar Sir Edmund Hillary, die in 1953 samen met een sherpa als eerste de Mount Everest overwon.

  De instorting van de Hillary Step maakt de laatste fase van de beklimming van de Mount Everest een pak gevaarlijker. Door het wegvallen van de rotswand zouden er in de laatste klimmeters opstoppingen kunnen ontstaan, omdat een van de vaste routes naar de top is verdwenen. Na de zware inspanningen die de klimmers dan al hebben moeten verteren, kan dat de doodsteek betekenen voor vermoeide alpinisten met zuurstofgebrek of tekenen van onderkoeling. Het wegvallen van de Hillary Step betekent ook wel dat er minder geklommen moet worden in de finale fase van de beklimming, wat de tocht voor minder ervaren klimmers dan weer iets makkelijker maakt.

  Mei klimmaand
  In de winter laat de Mount Everest zich niet bedwingen. De subtropische straalstroom (hoge wind op ongeveer 10 km) zorgt dan voor orkaanwinden van meer dan 120 km/u. Als de polaire straalstroom (die bij ons in de winter ook actief is) naar het zuiden zakt en samenvloeit met de subtropische kunnen er winden voorkomen van ruim 200 km/u. Niet echt ideale condities dus. De meimaand is echter het klimseizoen bij uitstek. De polaire straalstroom verplaatst zich dan naar het noorden en de subtropische variant zwakt af. Ook zijn de moessonregens dan nog niet gestart met overwegend droge condities. Dat geeft een meteorologisch venster waardoor de klim mogelijk is. De komende week is dat overigens ook zo en zijn de klimcondities goed. Nietemin blijft de bijna 9 km hoge berg (8848m) een koude plek om te vertoeven. Het kwik duikt tijdens de nachten nog naar -20°C en overdag ligt het kwik maximaal rond -10°C. Als er toch wat wind staat, gaat de gevoelstemperatuur al snel naar beneden. Zo heb je bij -12°C en een wind die zowat tussen 10 en 20 km/u waait, een werkelijk gevoel van bijna -20°C. Zondag verwacht ons weermodel wat sneeuwval en een sterkere wind.

  Dead Zone
  Er is nog een reden waarom de berg zo dodelijk is. Klimtechnisch is de berg niet zo moeilijk. De tweede hoogste berg K2 (8611m) is technisch veel moeilijker te beklimmen. Deze laatste ligt bovendien veel noordelijker en krijgt dus vaker met bar weer te maken. Het is de extreme hoogte. Boven 8000m is er slechts één derde van de zuurstof beschikbaar ten opzichte van zeeniveau. Klimmers noemen dit ook de “dead Zone”. Je kan er niet langer dan 48 uren verblijven of je sterft. Voor sommige alpinisten kan dit al vroeger gebeuren. Extreme koude, laag zuurstofgehalte en uitputting kunnen uiteraard fataal worden. Daarnaast is er het risico op een val of het gevaar voor sneeuwlawines. De meimaand is geschikt voor de klim met relatief rustig weer, maar niet geheel vrij van stormen. Na een paar dagen rustig weer kan het weer zo omslaan. In 1996 werden er een twintigtal klimmers overvallen door een plots opkomende storm, waardoor er verschillende slachtoffers vielen. Ondanks de grote successen van de laatste jaren blijft de klim niet voor iedereen weggelegd en ligt de dood steeds op de loer.

  Bronnen: deredactie.be, archief MeteoGroup

  Door: Dirk Hostens