Het wordt warmer, veel warmer !

Advertentie
Mijn weer
 • De voorspelde temperatuur door het model ECMWF. De gele kleur geeft temperatuen van 20 graden en meer aan.

  Het EPS model met de lange termijn. Het ziet ernaar uit dat het een langere warme periode wordt.

 • Het wordt warmer, veel warmer !
  30.04.2016 13:46

   

  • Advertentie

  Sometimes it snows in April
  April 2016 zal in ons geheugen gegrift staan als een koude maand met vaak winterse buien. Zelfs in Vlaanderen vielen er enkele sneeuwbuien op het einde van de maand. “Sometimes it snows in April” van een alom bekende zanger, die deze maand overleed, was wel heel erg van toepassing. Er werd al door velen gevreesd dat het voorjaar helemaal in mineur zou verlopen. Toch even opmerken dat op 2 dagen in ons land lokaal wel 20 graden gehaald werd.


  Lenteweer
  Na de aprilse grillen ligt de maan mei in het verschiet en het lijkt wel of het lenteweer gewacht heeft om pas nu op de proppen te gaan komen. Vanaf 1 mei kennen we immers een fikse weersverbetering met veel zon en maxima die richting 14 à 15 graden gaan.


  Het schiet de hoogte in
  De dagen nadien gaat het enkel maar in stijgende lijn, wat de temperaturen betreft. Even een dipje op 3 mei met een storing die ons land dan verlaat en maxima rond 13 graden, maar nadien schiet het kwik de hoogte in. Op het einde van de week worden zelfs maxima mogelijk van 20 graden en tijdens het weekend beloven de weermodellen met een zuidelijke luchtstroming maxima van lokaal 23 of 24 graden.


  Hoge UV index
  Sterker nog, de meest recente weermodellen houden deze hoge temperaturen met veel zon enkele dagen aan. We kunnen dan ook besluiten dat mei 2016 de echte start van de lente inluidt. Toch vlug nog even waarschuwen voor de UV straling. Immers met een matige UV-index kunnen gevoelige huidtypes al vlug verbranden en vermits de zon flink aanwezig zal zijn en de kleding waarschijnlijk beperkt wordt, is het toch wel even opletten geblazen.

  Door: Michel Nulens