Sneeuw in de Ardennen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De eerste sneeuw op de Hoge-Venen.

  Figuur 2: Op het radarbeeld zien we de sneeuw binnenkomen.

  Figuur 3: De weerkaarten voor vandaag 14/10/2015

  Figuur 4: De Ensemble verwachtingen van ECMWF voor temperatuur.

 • Sneeuw in de Ardennen
  14.10.2015 14:00

  De vroege sneeuwvlokken zijn zeker niet zeer abnormaal te noemen, maar normaal gezien krijgen de hoogste toppen van ons land pas tijdens de eerste week van november sneeuw te zien. Ook in Vlaanderen kregen we de afgelopen dagen af te rekenen met koud, grijs en nat weer. Koning winter laat zijn toorn dus vroeg voelen dit jaar. Of  dit een voorbode is naar een actief winterseizoen valt nog af te wachten.

  • Advertentie

  Cold pool

  Er zijn verschillende redenen waarom we reeds zo vroeg sneeuw te verwerken krijgen. Eerst en vooral werd er de afgelopen dagen steeds koudere lucht aangevoerd vanuit het noordoosten. Maar het moet niet alleen koud zijn aan de oppervlakte, ook hoger in de atmosfeer moet het koud zijn voor de ontwikkeling van sneeuw. Deze voorwaarde wordt vervuld door een ‘coldpool’ oftewel koude luchtbel die zich enkele dagen boven ons land bevindt. Op figuur 3 kan men de coldpool zien op de weerkaarten.

  Op langere termijn lijken de kansen op sneeuw en winterweer opnieuw af te nemen. De aanvoer wordt volgens de meeste modellen meer zuidwestelijk. Er wordt zachtere lucht aangevoerd waardoor sneeuw voorlopig niet meer mogelijk lijkt. Op figuur 3 is de ensemble voorspelling van temperatuur te zien. Het is duidelijk dat de maxima opnieuw gaan stijgen.

  Bronnen: MeteoGroup