Onweer

Advertentie
Mijn weer
 • Don't be stupid, hoe het niet moet dus. Vermijd een regenscherm bij onweer.

  De vertikale ontwikkeling van wolken resulteert tot een cumulonimbus.

 • Onweer
  29.08.2015 14:29

  Uiteraard heeft de ligging van ons land hier veel mee te maken. Vermits we vlak aan zee liggen is er bijna altijd voldoende vocht aanwezig in de lucht. Omdat zuidwestelijke luchstromingen overheersen en de koudere lucht meestal vanuit het westen over ons land schuift zijn de condities voor onweersbuien ook vlug bereikt. Immers bij het binnenschuiven van koude lucht, wordt warme vochtige lucht gedwongen te stijgen. Het condensatieniveau wordt vlug bereikt en de vertikale ontwikkeling van wolken gebeurt gemakkelijk. Als de ontwikkeling voldoende is, dan ontstaan er onweersbuien.

  • Advertentie

  Er zijn echter ook onweersbuien mogelijk die ontstaan door de warmte en niet door een storing. Dat zijn dan de zogenaamde warmte-onweders. Als de temperatuur voldoende hoog wordt en er is voldoende vocht aanwezig in de lucht kunnen er ook cumulonimbus wolken ontstaan die onweer produceren.

  Soms kan de onstabiliteit zo groot worden dat er een lagedrukgebied ontstaat in de warme luchtmassa, de zogenaamde heat-low. Hierbij kan er dan ook een themische vore voorkomen, wat eigenlijk wil zeggen dat de onweersbuien meer geconcentreerd voorkomen op een lijn.

  Hoewel onweersbuien prachtige natuursverschijnselen zijn, hebben ze bij de mensen toch eerder een negatieve bijklank. De schade die soms bij voorkomt is er waarschijnlijk niet vreemd aan. Huizen die afbranden, mensen worden ge-electrocuteerd, bomen die getroffen worden door de bliksem en dit kan nog eens samengaan met zware windstoten die ontstaan bij de zogenaamde valwinden.

  Kunnen we ons eigenlijk beschermen tegen onweer ? Er zijn natuurlijk wel een aantal maatregelen die kunnen genomen worden.

  Als eerst is het misschien wel belangrijk om in te schatten hoever het onweer van ons af is. Hierboor kan je de 10-secondenregel gebruiken. Geluid is immers langzamer dan licht, daardoor zie je eerst de flits en hoor je pas nadien de donder. Als je het aantal seconden telt tussen de flits en de donder, deze deelt door drie, dan heb je ongeveer de afstand in kilometers. Tel je minder dan 10 seconden, dan is het moment aangebroken om een schuilplaats te zoeken.

  Open vlakten en hoge voorwerpen die uitsteken boven de omgeving kunnen best vermeden worden en probeer zo min mogelijk electrische stroom in de omgeving te hebben, dit kan immers de bliksem aantrekken. Maar bovenal, vooral niet paniekeren er vallen beduidend minder slachtoffers door donder en bliksem dan in het verkeer.

  Op korte termijn kijken we vooral hoe de ontwikkeling zondagavond en nacht is van de onweersbuien. Immers alle weermodellen voorzien een aantal stevige onweersbuien, met veel neerslag, lokaal hagel en windstoten.

  Door: MN