Lente: grote temperatuursverschillen

Advertentie
Mijn weer
 • Weerkaart voor donderdag van het Europese model ECMWF. Met de aanvoer van zachte zuid(oost)elijke wind wordt het lente.

  Weerkaart voor zaterdag. De wind draait naar het noorden tot noordwesten en het wordt meteen weer een beetje winter, met aprilse grillen.

  De bovenluchten, op 5 km van ECMWF voor volgende week donderdag. Het kwik daalt op die hoogte naar -35°C. Als die kaart uitkomt, wordt het ronduit guur met ook in Vlaanderen winterse buien.

  Maxima van maandag 18 april. In het zuidoosten werd het 30 graden of meer. Ook in Spanje is het zomers met lokaal 27 graden.

 • Lente: grote temperatuursverschillen
  19.04.2016 10:14

  Het is lente en dat betekent dat er grote verschillen tussen het zuiden en het noorden voorkomen. Vooral in temperatuur zijn er grote contrasten. De volgende dagen krijgen we zowel de lente als de winter over de vloer. In het zuidoosten van Europa is het al even hoogzomer.

  • Advertentie

  Winter
  Het is lente en dat betekent dat er grote verschillen tussen het zuiden en het noorden voorkomen. Vooral in temperatuur zijn er grote contrasten. Zo is het momenteel in Spanje al zomers warm met maxima tot 27 graden, terwijl het in het hoge noorden nog flink vriest tijdens de nachten. Ons land zit zowat steeds op het kantelpunt met soms eens lenteweer, zoals we vandaag en de volgende dagen zullen beleven, en soms nog een vleugje winter, zoals we dat vanaf het weekend zullen voelen. Dat alles hangt uiteraard af van de stroming. Als de wind zuidelijk is (in de hoogte dan, want aan de grond staat er een oostenwind), zoals donderdag het geval zal zijn, dan wordt het meteen zachter dan de norm. De temperaturen die we rond deze tijd kunnen verwachten, liggen rond 14 graden.

  Bovenlucht koud
  Donderdag verwachten we 17 of 18 graden. Draait de wind daarna naar het noorden, zoals dat in het weekend zal gebeuren, dan zitten we ook meteen onder de norm. De verwachtte maxima liggen rond of zelfs iets onder 10 graden. Bovendien worden de bovenluchten koud, in eerste instantie rond -25°C. Volgende week kan het kwik op 5 km dalen naar -35°C. Erg koud voor de tijd van het jaar. Dat vertikale temperatuurscontrast geeft aanleiding tot buien, die ook een winterse lading bijhebben. Tussen de buien door echter, komen er intense dalende bewegingen voor. Dat geeft aanleiding tot brede opklaringen met staalblauwe luchten. Tijdens die momenten kan het kwik even naar 10 graden klimmen, tijdens de buien daalt het kwik vaak ettelijke graden, en is het waterkoud. De combinatie van de twee, soms zonnig en vriendelijk, daarna winters guur, noemen we ‘aprilse grillen’.

  Tropisch in het zuidoosten
  In het zuidoosten van Europa was het gisteren opmerkelijk warm. In Bulgarije, Roemenië en de Griekenland klom het kwik boven de tropische grens van 30 graden. Lokaal werd het 33 graden. Ook voor die regio is dat voor april bijzonder hoog. Normaal ligt het kwik daar overdag rond 20 graden. Ook daar komt de uitzonderlijk hoge temperatuur voor dankzij een droge zuidelijke stroming, die 
  warme lucht vanuit de Sahara aanvoert. De volgende dagen wordt het daar overigens opnieuw een stuk koeler met maxima rond of iets onder 20 graden.

  Door: Dirk Hostens