Aanhoudend (na)zomerweer

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De synoptische situatie op zaterdag met hogedruk ten oosten en depressies ten westen van ons wordt er warme lucht naar ons aangevoerd. Depressies worden ver naar het noorden gestuwd. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 2: De positie van de erg noordelijke ligging van de straalstroom op zaterdag. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 3: De warme sector afkomstig van de subtropen waar een groot deel van Europa zich in bevindt. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 4: Het ensemble van het Europees weermodel (ECMWF) voor de komende 14 dagen. De oranje lijn geeft de gemiddelde te verwachten maximum temperaturen. Elke blauwe lijn is een aparte voorspelling. Bron: MeteoGroup.

 • Aanhoudend (na)zomerweer
  09.10.2018 13:31

  Zaterdag bereikte het kwik lokaal al 24 graden en met de huidige prognoses in zicht was dit slechts een voorproevertje van wat we deze week mogen verwachten. De zomerse grens van 25 graden kan deze week in de Kempen meermaals overschreden worden en dit terwijl we al in oktober zitten. Het lijkt wel dat na een recordwarme zomer de herfst wordt overgeslagen.

  • Advertentie

  Aanhoudende hogedrukinvloed

  Al sinds april domineert hogedrukinvloed ons weertype met droog en vooral ook warm weer tot gevolg. Het speciale aan de situatie voor komende week is dat een krachtig hogedrukgebied zich over Oost-Europa nestelt, waardoor depressies ter hoogte van Ierland worden afgebogen ver naar het noorden van de Europa (figuur 1). Dit is een situatie dat enkel kan voorkomen wanneer de straalstroom sterk meandert en ten noorden van ons land ligt (figuur 2). In deze tijd van het jaar verwacht men normaal dat de straalstroom minder zou meanderen door een sterker wordend temperatuurscontrast tussen de noordpool en de evenaar. Bovendien ligt de straalstroom normaalgezien zuidelijker, namelijk ter hoogte van onze breedtegraad.

  Uitzonderlijke hoge maxima in groot deel van Europa

  De maxima die deze week worden verwacht lijken wel op een zomerse week in juli of augustus en dit terwijl oktober ondertussen al een tijdje bezig is. In tegenstelling tot de zomer moeten we het minder doen van de opwarmende kracht van de zon om deze maxima te bereiken, maar eerder van de aanvoer van warme lucht. Het is dan ook net de lucht van subtropische oorsprong die voor het warme weer zorgt. Vanaf dinsdag liggen de maxima boven de grens van 20 graden, waarbij in de Kempen op woensdag, donderdag en zaterdag zelfs een zomerse 25 graden kan gehaald worden. Hierdoor kunnen er wel een aantal dagrecords gesneuveld worden. De warme lucht wordt tot helemaal in het noorden van Scandinavië geblazen (figuur 3), waardoor in een groot deel van Europa uitzonderlijk hoge maxima verwacht worden.

  Buien op donderdag

  Donderdag bereikt vochtige lucht vanuit het zuiden ons land, waardoor er vooral in de voormiddag een aantal buien kunnen voorkomen. Op vrijdag kunnen er in de voormiddag nog enkele lokale buien vallen. Deze portie water zal welkom zijn voor de natuur, al zal het slechts een druppel op een hete plaat zijn aangezien het daarna opnieuw droger wordt.

  Langetermijn

  Vanaf zondag worden de weerkaarten onzeker. Een koufront nadert op deze termijn met een bijbehorende portie neerslag, maar over de exacte timing zijn nog veel modellen het oneens. Op figuur 4 is het ensemble van ECMWF te zien, hierop is duidelijk de spreiding vanaf zondag opvallend. Er is wel een algemeen dalende temperatuurstrend, maar het gemiddelde is nog altijd hoog voor de tijd van het jaar. Er zijn nog een aantal leden die de passage van het koufront later intekenen, waardoor zondag en maandag nog mooie nazomerdagen zouden worden. Nadien geven de meeste leden wel een dalende temperatuurstrend aan met toenemende wisselvalligheid. De volgende dagen zal meer uitsluitsel brengen wat de weersituatie vanaf zondag wordt.

  Bron: MeteoGroup, Weer.nl

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper