Derde hittegolf

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Waarnemingen in Ukkel. Bron: KMI.

  Figuur 2: Stijgende trend in het aantal hittegolven sinds 1947. Bron: KMI.

 • Derde hittegolf
  29.08.2019 14:00

  De zomer lijkt maar niet te stoppen. Eind vorige week klommen de temperaturen, na een eerder koele tiendaagse, opnieuw de hoogte in en startte de derde hittegolf van deze zomer. Dit is erg uitzonderlijk, waardoor de zomer van 2019 de geschiedenisboeken zal ingaan als een zomer van records.

  • Advertentie

   

  Wat is een hittegolf?

   

  Een hittegolf heeft, afhankelijk van de beschouwde instantie, steeds een andere betekenis. De WMO, beter bekend als de World Meteorological Organization, kent de definitie pas toe als het gedurende 5 dagen minstens 5°C warmer is dan normaal. Het KMI hanteert dan weer een andere definitie. Een hittegolf is volgens hen een periode waarbij de maxima minstens 5 dagen op een rij boven de 25°C uitkomen, waarvan drie dagen boven de 30°C.

  Deze laatste voorwaarde werd gedurende de periode van 23 augustus 2019 tot en met 28 augustus 2019 vervuld, waardoor de derde landelijke hittegolf een feit was. Om precies te zijn werden in Ukkel respectievelijk volgende temperaturen geregistreerd: 26,6; 29,4; 30,9; 31,3; 33,3; 29,5 graden (zie figuur 1, KMI).

   

  Hoe kwam de hittegolf tot stand?

   

  Een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied bevond zich op dat moment boven de Baltische staten. Aangezien de luchtstroming in wijzerszin rond een hogedrukkern draait, werd door de zuid-zuidoostelijke wind een subtropische luchtmassa over onze contreien gevoerd. Deze is niet alleen warm, maar bovendien ook erg droog. De zon kon deze dus nog eens snel laten opwarmen. Zelfs nu de herfst voor de deur staat en de dagen stilaan korter worden.

  Is dit uitzonderlijk?

   

  Het feit dat deze hittegolf zich nu heeft voorgedaan is wel degelijk uitzonderlijk en dit op twee aspecten. Enerzijds is er de timing: zo laat op het jaar is vrij abnormaal en kwam enkel nog maar in augustus 2016 voor. Toen startte en eindigde de hittegolf op dezelfde data. Anderzijds was de intensiteit ook vrij uniek. De temperatuur van de warmste dag werd op 27 augustus bereikt: in Ukkel werd het maar liefst 33,3 graden, waardoor in één klap ook het dagrecord uit 1964 verbroken werd.

   

  Wat ook uitzonderlijk is, is dat er zich in een enkele zomer drie hittegolven voordoen. Enkel de zomer van 1947 deed het op dat vlak “beter” met toen vier hittegolven. De trend is alvast duidelijk: terwijl we vroeger gemiddeld gezien maar één hittegolf om de 4 jaar hadden, komt er de laatste 10 jaar gemiddeld 1 hittegolf per zomer voor (zie figuur 2, KMI). De link met klimaatverstoring is hierbij waarschijnlijk, maar voor de precieze link is echter meer onderzoek nodig.

  Bronnen: KMI, MeteoGroup, Foto: VTM Nieuws. 

  Karel Blomme (Stagiair MeteoGroup)