Opnieuw tropische temperaturen in het verschiet.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Tijdens het begin van de week zorgt een golvende storing voor somber weer.

  Figuur 2: Weerkaart voor donderdag, let op de bocht die de straalstroom maakt, waardoor warme lucht ons kan bereiken vanuit het zuidoosten.

  Figuur 3: De voorspelde maximumtemperaturen op vrijdag 17/07/2015.

  Figuur 4: Volgens de ensemble clusters is er ook volgende week kans op een hoogterug over West-Europa en dus zomers weer!

 • Opnieuw tropische temperaturen in het verschiet.
  13.07.2015 14:25

  Een westelijk gerichte straalstroom liet de afgelopen dagen een storing over het land golven, morgen zien we daar het staartje nog van met somber en koel weer (figuur 1). Woensdag wordt een overgangsdag, maar vanaf donderdag worden er opnieuw zomerse, tot lokaal tropische, temperaturen verwacht.

  • Advertentie

  Zomers intermezzo

  De oorzaak van de nieuwe zomerprik is een hoogterug over Zuid- en West-Europa, gestuurd vanuit het ‘Azorenhoog’. Aan de oppervlakte vormt er zich tijdelijk een zelfstandig hogedrukgebied over onze streken. De wind draait kloksgewijs rond het hogedrukgebied waardoor er aan de oppervlakte warme, sub-tropische lucht vanuit het zuidoosten wordt aangevoerd. De straalstroom helpt ook een handje want deze draait zich zuidwestelijk en stuurt zo ook warme lucht richting West-Europa (figuur 2). Een diepe depressie duwt de hogedrukgebieden op zaterdag echter al richting het oosten en in de plaats komt opnieuw koelere oceaanlucht.

  Langere termijn

  Deze situatie, met een uigestrekte hogedrukrug over West-Europa, zorgde tijdens het begin van juli al voor een stevige hitte-golf. Wat is de kans dat deze situaties deze zomer nog geregeld voorkomen? Als we de ensemble voorspellingen mogen geloven, dan lijkt er volgende week ook kans op aangenaam zomerweer onder invloed van zo’n hogedrukrug. Vanaf dinsdag 12/07 is er een goede kans dat er opnieuw sub-tropische lucht wordt aangevoerd met zomerse maxima en droog weer als gevolg (figuur 4). Goed nieuws voor de mensen met bouwverlof!

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias