Astronomische herfst

Advertentie
Mijn weer
 • de aarde met de aardas, evenaar en de keerkringen

  herfst equinox, de zonnestralen vallen loodrecht op de steenbokskeerkring

 • Astronomische herfst
  23.09.2019 10:17

  Astronomische herfst
  De astronomische herfst betekent dat dag en nacht evenlang duren. De zonnestralen vallen daarbij loodrecht op de evenaar. Vanaf nu worden de dagen steeds korter tot de we aan de astronomische winter komen. Bij de astronomische winter vallen de zonnestralen loodrecht op de steenbokskeerkring en is bij ons de nacht het langste in het jaar. Vanaf dan beginnen de dagen terug te lengen.

  • Advertentie

  Afstand zon-aarde
  Je zou verwachten dat tijdens onze winter, de zon het verst van de aarde afstaat. Niets is minder waar dus. In onze zomer staat de zon op 5 juli 152.100.000 km van de aarde verwijderd, in de winter is de zon op 4 januari 147.100.000 km van de aarde verwijderd. Zoals we zien staat de zon op 4 januari dichter bij de aarde dan in de zomer. Johannes Kempler heeft dat berekend in zijn eerste wet, de aarde maakt immers een elipsvormige baan om de aarde.

  Contradictie ?
  Hoewel de aarde in de winter dichterbij staat bij de aarde, is het kouder dan wanneer de zon het verst staat. Een contradictie ? Nee hoor, het heeft vooral te maken met de hoek van de zonnestralen t.o.v het aardoppervlak. Immers in de zomer is de hoek van de zonnestralen veel kleiner, dan in de winter. Bijgevolg is er meer kracht van de zon.

  Warmere zomers in het zuiden ?
  In het zuidelijk halfrond is het net andersom, maar daar heb je wel dat de zon dichter bij de aarde staat in de zomer. Logischerwijze kunnen we er dan vanuit gaan dat daar de zomers warmer zijn, dan in het noordelijk halfrond. Toch is dat niet zo. Immers het zuidelijk halfrond bestaat voornamelijk uit water en gezien water trager opwarmt, wordt het al niet zo warm. Bovendien maakt de aarde een ellipsvormige baan om de zon en beweegt sneller als het in het zuidelijk halfrond zomer is. De seizoenen zijn daar dan ook net iets korter, het gaat hierbij echter slechts om enkele dagen.

  Hoek zonnestralen met aarde
  De verklaring dat het toch warmer is, als de zon verder van de aarde staat, vinden we dus vooral in de ellipsvormige baan en de hoek die de aardas met de zon maakt. Hierdoor vallen de zonnestralen rechter op het aardoppervlak.

   

  Door: Michel Nulens