Regenboog

Advertentie
Mijn weer
 • het fenomeen regenboog

  de hoek 42 graden is van belang

 • Regenboog
  07.04.2016 14:39

  Optisch verschijnsel
  Een regenboog is eigenlijk een optisch verschijnsel, waarbij het zonlicht gebroken wordt en weerspiegeld in de waterdruppels. De naam komt voor omdat een regenboog meestal verschijnt tijdens of net na regen. Je kan een regenboog echter ook nabootsen met het water uit een tuinslang of het kan ook voorkomen bij een fontein. Soms is een regenboog zelfs zichtbaar boven de branding van de zee, bij hoog opspattend zeewater. Alles heeft eigenlijk te maken met de invalshoek van de zonnestralen.

  • Advertentie


  Zonlicht
  Het zonlicht wordt bij een regenboog gebroken tot het spectrum van de primaire kleuren, die in elkaar overlopen. In de lagere school leren we hier vaak het woordje ROGGBIV voor aan om die kleuren te onthouden. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Soms kan er een meervoudige weerkaatsing voorkomen en krijg je zelfs 2 regenbogen onder elkaar te zien. Het zijn de waterdruppels die het licht breken en weerspiegelen. De waterdruppel treedt hierbij op als een soort van prisma, waardoor het samengestelde wit (of geel) zonlicht wordt ontrafeld in de verschillende primaire kleuren.


  Volgens de brekingswet van Snellius zal een deel van het invallend zonlicht teruggekaatst worden en een ander deel zal na breking uit de regendruppel weerspiegeld worden. Dit gebeurt meestal onder een hoek van 42°. Dat is dan ook de hoek waarbij een regenboog waargenomen wordt. Bij grotere hoeken is er geen weerkaatst licht en lijkt de hemel buiten de boog donkerder. Omdat brekingsindex voor iedere kleur verschilt, vallen de kleuren uit elkaar in deelbogen. Vandaar de verschillende kleuren onder elkaar.


  Stand van de zon
  Een regenboog is altijd recht tegenover de zon te zien, dus met de zon in de rug. Voor een regenboog heb je dus zonlicht en waterdruppels nodig. Dit krijg je meestal bij een buiig weertype tijdens de dagperiode. Staat de zon dicht bij de horizon (ochtend of avond) dan krijg je nagenoeg een volledige boog. Wanneer de zon tijdens de dag hoger staat, is slechts een deel van de boog zichtbaar. Hoe hoger de zon, hoe lager de regenboog staat en hoe kleiner de cirkelboog. Staat de zon hoger dan 42 ° aan de horizon, dan verdwijnt de regenboog.

  Door: Michel Nulens