Waarom het zaterdag somber werd

Advertentie
Mijn weer
 • Het satellietbeeld van zaterdagochtend met veel lage bewolking. In het westen van het land zijn er nog opklaringen.

  Zaterdagnamiddag nam ook de middelhoge bewolking toe vanuit het zuiden met de nadering van een warmfront.

  Zondagochtend (7 UTC ofwel 9u lokale tijd) was er nog veel bewolking.

  Zondagnamiddag was het op de meeste plaatsen zonnig.

  Berekende lage bewolking, afgelopen donderdagochtend voor zaterdag 8 uur (ECMWF)

  Berekende bewolking, afgelopen donderdagochtend voor zaterdag 14 uur (ECMWF). Een groot deel van het land, afgezien van Limburg zit onder de bewolking.

  Berekende bewolking, afgelopen donderdagochtend voor zaterdag 17 uur (ECMWF). De lage bewolking is grotendeels weg, maar wordt vervangen door de middelhoge.

  Berekende bewolking, afgelopen vrijdagochtend voor zaterdag 14 uur (ECMWF)

 • Waarom het zaterdag somber werd
  04.04.2016 12:09

  Het beloofde zonnige weekend kwam uit.. gedeeltelijk. Een stralende zondag maakte heel wat goed, maar zaterdag bleef grotendeels grijs. Wat ging er mis en zaten de weermannen of – vrouwen er zo naast? Tijd voor wat nuancering.

  • Advertentie

  Meer vocht en lage wolken
  Het regende in de loop van zaterdag klachten op onze facebookpagina over het niet uitkomen van de beloofde zonnige dag. Sommige reacties waren terecht, andere ongenuanceerd of op het randje van grof. Zondag maakte dan wel weer veel goed met op de meeste plaatsen heel wat zon, waardoor het gemor op de sociale site verdween. Het oosten had aanvankelijk soms wat meer last van wolkenvelden, maar daar werd het dan ook zonnig in de namiddag. Al bij al een aangenaam weekend, al viel het dus zaterdag dus tegen. Die bewuste zaterdag hing er vooral stratocumulus bewolking. Dat is lage bewolking, die een dikte heeft van slechts enkele honderden meters. Ter vergelijking, onweerbuien hebben een dikte van soms wel 15 kilometer! De lage bewolking was dus niet dik, maar wel dik genoeg om de meeste zon te weren. Omdat deze wolk hoofdzakelijk uit kleine waterdruppeltjes bestaat, is deze wolk effectiever als “zonnewering” dan de hogere bewolking van dezelfde dikte, die ook deels uit ijskristallen bestaan. De wolken in de vochtige onderste laag konden ontstaan onder de inversie, waar we de vorige keer al over schreven.

  Resolutie en lage wolken
  Lange termijnsvoorspellingen zoals ECMWF gaven vorige week aanvankelijk een groot deel van het weekend zonnig weer, al lagen westelijk gelegen regenzone wel gevaarlijk dichtbij. Het Europese model, dat onlangs een upgrade kreeg met een grotere resolutie, heeft het vaak bij het rechte eind, maar voor lage bewolking blijft het model soms te optimistisch. De lage bewolking kan immers in een grover roosternetwerk door de mazen van het net glippen. Dat bleek dus voor zaterdag het geval te zijn. Op donderdag hadden de weermannen van MeteoGroup ook de grotere resolutiemodellen te beschikking, zoals UKMO en WRF en uiteraard een update van ECMWF. Al deze modellen gaven voor zaterdag een minder fraai beeld met een uit het zuiden komend warmfront, waarbij de vochtigheid in de onderste lagen sterk toenam. Die vochtigheid gaf aanleiding tot het ontstaan van de lage bewolking, die door de zwakke wind en het tekort aan menging, niet of nauwelijks opgelost geraakte. De bewolking zat immers gevangen onder de temperatuursinversie. In de namiddag loste de lage bewolking wel gedeeltelijk op, maar toen kwam er al veel bewolking voor van het warmfront met middelhoge bewolking. Er kwam slechts een waterig zonnetje tevoorschijn. In de loop van donderdag en zeker vrijdag begonnen we dan stilaan de verwachtingen bij te stellen. Toch kon dit niet alles helen, vermits de blijde boodschap “het wordt uitermate zonnig” toen al vertrokken was. Media bleven grotendeels positief en de boodschap die vrijdag over een iets mindere zaterdag kwam niet echt meer over. Wellicht dacht men dat de meteorologen een aprilvis bakten.

  Door: Dirk Hostens