Klimatologisch overzicht Juni 2017

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weersituatie op 21/06/17.

  Figuur 2: De dagelijkse temperaturen (Bron: KMI)

  Figuur 3: Dagelijkse neerslaghoeveelheid (Bron: KMI)

  Figuur 4:De weersituatie op 06/06/17.

  Figuur 5: De weersituatie op 28/06/17.

 • Klimatologisch overzicht Juni 2017
  04.07.2017 15:04

  De zomervakantie is van start gegaan en dit stelt ons in staat de klimatologische balans op te maken voor de voorbije maand juni. Deze maand zal in de statistieken duiken als een uitzonderlijk warme en droge maand, mede veroorzaakt door een hittegolf die een hele week lang zorgde voor zomers weer met zeer warme temperaturen.

  • Advertentie

  Uitzonderlijk warm

  Met een gemiddelde maandtemperatuur van 19.2 °C was de voorbije maand juni de op één na warmste juni maand sinds het begin van de waarnemingen, enkel in 2003 was het nog een tiende van een graad warmer. Zo’n hoge temperatuur is uitzonderlijk, normaal hebben we in juni gemiddeld gesproken recht op zo’n 16.2 °C. De voorbije maand verliep overigens niet enkel uitzonderlijk warm, ook de luchtvochtigheid lag beduidend lager dan normaal. Zowel de hoge temperatuur als de lage vochtigheidsgraad hadden we te danken aan een komen en gaan van hogedrukgebieden die regelmatig warme en droge lucht aanvoerden naar onze contreien (zie figuur 1).

  Hittegolf

  In de periode tussen 17 en 22 juni kregen we zelfs te maken met een landelijke hittegolf. Om officieel tot een landelijke hittegolf te komen moet het in Ukkel minstens 5 dagen op rij zomers warm zijn met maxima boven 25 °C, waarvan 3 dagen of meer met maxima van 30 °C of meer. Aan deze vereisten werd dus voldaan, aangezien het van 17 tot en met 22 juni telkens zomers warm was met zelfs 4 dagen op rij met meer dan 30 graden (zie figuur 2).

  Normale hoeveelheid neerslag

  Hoewel de luchtvochigheid uitzonderlijk laag was en we te maken hadden met een cumulatief neerslagtekort door een gebrek aan neerslag de voorbije maanden, verliep de maand juni normaal op vlak van de hoeveelheid neerslag. Met 50.8 mm in Ukkel kregen we iets minder neerslag dan normaal (71.8 mm), maar we kunnen hierbij zeker niet spreken van abnormaal droge omstandigheden. Ook het aantal regendagen (11) was vrij normaal vergeleken met de gemiddelde waarden (15). Deze neerslag viel vooral tijdens het begin en het einde van de maand, wanneer depressies het weer beïnvloedden en de hogedruk tijdelijk werd teruggedrongen (zie figuur 3, en de weerkaarten op figuur 4 & 5).

  Ups & downs

  In het algemeen verliep juni met ups en downs op vlak van temperatuur. Periodes met hogedrukgebieden gepaard gaande met temperaturen boven de normaal wisselden af met periodes van depressies en temperaturen onder de normaal. Vooral in de periodes waarin de storingen verbonden aan de lagedrukgebieden het actiefst waren viel er neerslag (4-9 juni en 28-30 juni) en tussenin konden hogedrukgebieden zich opnieuw opbouwen (zie tabel met neerslag). Door een stevig hogedrukgebied op het Europese vasteland werd hierbij ook tijdelijk zeer warme continentale lucht aangevoerd, wat resulteerde in de hittegolf.

  Bronnen: KMI, MeteoGroup

   

   

  Door: Samuel Helsen (Stagiair MeteoGroup Belgium)