Heerlijk lenteweer op komst

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weerstatistieken van de maand maart 2018. Tijdens de helft van de maand namen de temperaturen een gevoelige duik (Bron: KMI)

  Figuur 2:De situatie op de weerkaarten. Tussen een Atlantische depressie en een hogedrukgebied over Europa, wordt er warme, subtropische lucht aangevoerd.

 • Heerlijk lenteweer op komst
  03.04.2018 14:43

  Na een sombere en vrij koude maand maart, komt de lente nu stilaan op gang. Onder invloed van zachtere lucht uit het zuiden gaan de temperaturen stijgen op het einde van de week. Alvorens we kunnen genieten van de eerste warme dagen, krijgen we echter nog enkele wisselvallige dagen te verwerken. Vanaf vrijdag is het gelukkig zover: vrij zonnig en warm weer. Tijd dus om de barbecue en de zomerkleren boven te halen. Die eerste, heerlijke lentedag die door onze noorderburen wel eens “rokjesdag” genoemd wordt, is in zicht.

  • Advertentie


  Sombere en koude maand maart

  De maand maart begon nog relatief goed met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Echt warme dagen waren echter ver te zoeken en vanaf het midden van de maand namen de temperaturen een duik. Door een noordelijk hogedrukgebied werd er namelijk ijskoude polaire lucht aangevoerd, waardoor de eerste lentemaand nog een winterprik in huis had. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen viel er zelfs nog een laagje sneeuw. Zonnige dagen maakten ook geen deel uit van het menu met 20 uur zon minder dan normaal.

  Morgen -woensdag- en donderdag krijgen we echter nog enkele wisselvallige dagen te verwerken. De weerkaarten worden in onze streken gedomineerd door een Atlantisch lagedrukgebied met bijhorende gestoorde lucht. Morgen is er kans op stevige buien, mogelijk met onweer en hagel. Op donderdag steekt bovendien een frisse noordwestenwind op waardoor de middagtemperaturen dalen tot onder 10 graden.

  Rokjesdag

  Vanaf vrijdag valt alles echter in de plooi op de weerkaarten. Een hogedrukgebiedje trekt van west naar oost over ons land waardoor de atmosfeer helemaal uitdroogt en de wolkenvelden verdwijnen. Bovendien bevindt er zich een actieve depressie ver ten westen van ons over de Atlantische oceaan. Tussen deze twee atmosferische structuren komt een zuid-noord georiënteerde straalstroom op gang. Deze straalstroom voert aan een sneltempo zuidelijke, warme lucht aan richting België waardoor de temperaturen gevoelig gaan stijgen. We kunnen in het weekend dan eindelijk genieten van de “echte” warme dagen (dagen met maxima boven 20 °C). Op vrijdag en zaterdag kan de zon bovendien volop schijnen, enkel op zondag wordt er meer bewolking verwacht door een aankomende storing die wat roet in het eten kan strooien.

  Zaterdag wordt dus de beste dag van het verwachte lenteweer en in Nederland maken ze zich al op voor de zogenoemde “rokjesdag”. Het gaat over de dag waarop alle vrouwen als bij wonder ineens een rokje gaan dragen met daaronder blote benen. De term bestaat al vele jaren, maar werd populair gemaakt door de columns van Martin Bril, een columnist, schrijver en dichter die in 2009 overleed. Ondertussen werd de term zelfs al opgenomen in de Dikke Van Dale. Ook in ons land gaan de terrasjes op zaterdag ongetwijfeld open en kan iedereen eindelijk zijn zomerkledij uit de kast halen.

  Bronnen: MeteoGroup, weer.nl, KMI, Wikipedia

  Door: Sam Hias