Mist

Advertentie
Mijn weer
 • Mist kan voor grote verkeersproblemen zorgen.

  Vaak is mist verantwoordelijk voor files en soms voor gigantische kettingbotsingen.

  Grondmist komt niet hoger dan ooghoogte.

 • Mist
  17.10.2015 13:56

  Wat is mist ?
  Mist zijn eigenlijk kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Of met andere woorden is het een wolk vlakbij het aardoppervlak. Bij zeer lage temperaturen (-20 °C) kan er ook ijsmist voorkomen. Hierbij zweven ijskristallen in de lucht. Op onze breedten is dit fenomeen echter eerder zeldzaam.

  • Advertentie

  Ontstaan
  Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door mening van koude lucht met warme vochtige lucht of kan worden geadvecteerd. De vorming van mist hangt af van verschillende factoren zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en nabijheid van open water.

  Afkoeling komt vaak voor rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopgang, wanneer de minimumtemperatuur bereikt wordt. Daarbij wordt de mist meestal het eerst gevormd boven weilanden, waar in de buurt een waterloop aanwezig is of bij de aanwezigheid van zeer vochtige lucht. Nadien kan de mist tot over de wegen schuiven en dat houdt uiteraard een potentiëel gevaar in bij wisselende zichtbaarheden.


  Soorten
  Er zijn verschillende soorten mist. De grondmist is laaghangende mist, die beneden ooghoogte voorkomt. Deze ontstaat door de afkoeling aan het aardoppervlak. Mistbanken komen meestal voor bij een zwakke wind, waarbij mist verplaatst wordt en niet overal even dicht is. Deze kan zeer verraderlijk zijn voor het verkeer. Stralingsmist vormt zich boven het aardoppervlak door uitstraling bij helder weer. Als de temperatuur afkoelt tot het dauwpunt treedt er verzadiging op en ontstaat er dus mist. Het is zowat hetzelfde als grondmist, alleen is de mistlaag veel dikker. Deze mist kan ook gemakkelijk boven sneeuw ontstaan, omdat boven een sneeuwlaag het vaak nog sterker afkoelt. Advectieve mist onstaat bij aanvoer van relatief warme lucht boven een kouder oppervlak. De warme lucht wordt dan afgekoeld en bij voldoende vocht ontstaat er mist. Zeemist is mist die boven zee ontstaat door aanvoer van relatief warme lucht over een koude zee of wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt. Regenmist spreekt voor zich, deze mist ontstaat wanneer warmere regen valt door koude lucht waarbij condensatie optreedt. Deze kan ook voorkomen na regen, waarbij de zon het water verdampt van straten en daken. Deze kan ook voorkomen bij fronten en wordt dan frontale mist genoemd. Aanvriezende mist komt voor als de temperatuur van de ondergrond (wegen, viaducten,....) negatief is en de waterdruppels van de mist meteen vastvriezen aan de ondergrond. Ijsmist komt meestal voor bij temperaturen lager dan -20 graden. In de plaats van waterdruppels krijgen we dan ijskristallen die rondzweven. Als laatste is er nog de industriële mist. Hierbij hechten waterdruppels zich rond de vervuilde luchtdeeltjes afkomstig van de industrie.


  Gevolgen
  Het grootste gevaar van mist zijn de verkeersongevallen. Door een beperkt zicht kan bij een verschillende snelheid een voertuig plots opduiken en kan er niet op tijd geremd worden. Ook krijg je bij gebotste voertuigen die nog op de weg staan, vaak het achteropkomend verkeer dat niet tijdig kan stoppen omdat de voertuigen slechts van dichtbij zichtbaar zijn. Er treedt dan een domino effect op waarbij soms gigantische kettingbotsingen kunnen voorkomen.

  Mist komt vaak voor bij de aanwezigheid van hogeluchtdrukgebieden omdat er dan weinig wind aanwezig is. Deze situatie is de volgende dagen voorhanden en de weermodellen voorzien op enkele dagen ook de vorming van mist. Bij mist is het dus meer dan verstandig om je snelheid aan te passen.

  Door: MN