Branden in Zuid-Frankrijk

Advertentie
Mijn weer
 • De droogte is in ons land matig geworden dankzij de plensbuitjes van de afgelopen dagen. Opvallend is dat de droogte in het noorden van Frankrijk en in delen van ons land toch nog steeds aanzienlijk is. Rond de Middellandse Zee is de droogte echter heel hoog tot zelfs extreem. Bron: EFFIS

  Heel Frankrijk zat vandaag woensdag onder bewolking. Heel Frankrijk? Nee, de zonnige regio in het zuidoosten blaakte opnieuw in de zon.

 • Branden in Zuid-Frankrijk
  29.07.2015 15:24

  Bosbranden hebben de afgelopen dagen in het zuiden van Frankrijk voor een ravage gezorgd. Doordat het vuur zeer snel om zich heen greep, konden enkele mensen niet op tijd wegkomen met dodelijke afloop. De droogte in grote gebieden rond de Middellandse Zee is extreem en dat vergroot de kansen op bosbranden aanzienlijk. De branden, waarvan in ieder geval een aantal zijn aangestoken, werden bovendien aangewakkerd door de Mistral.

  • Advertentie

  Droogte
  De droogte is in ons land matig geworden dankzij de plensbuitjes van de afgelopen dagen. Opvallend is dat de droogte in het noorden van Frankrijk en in delen van ons land toch nog steeds aanzienlijk is. Rond de Middellandse Zee is de droogte echter heel hoog tot zelfs extreem, te zien op de figuur van EFFIS hiernaast. Als we Frankrijk onder de loupe nemen, is in de regio van de Var, in het zuidoosten van Frankrijk is de droogte het sterkst.

  Mistral
  De Mistral wordt met name veroorzaakt door de geografische omstandigheden in het gebied. Lucht die vanuit het noorden wordt aangevoerd, versnelt in het Rhonedal doordat de lucht in dit dal als het ware wordt samengeperst tussen het Centraal Massief en de Alpen. De grote hoeveelheid lucht moet door een smalle doorgang wegstromen en dat veroorzaakt een druk die zich omzet in een versnellende beweging (tunneleffect). Vooral als zich ten westen of noordwesten van het gebied een hogedrukgebied bevindt en bij Italië een lagedrukgebied, kan de Mistral zich zeer sterk ontwikkelen. In het gebied tussen St. Tropez en Marseille bereikt de straffe wind de Middellandse zee. Dinsdag stond er in de regio een stormachtige wind met rukwinden die in het departement Var boven 100 km/u uitkwamen. Het weerstation in Marseille Marignane noteerde om 12u een windstoot van 108 km/u, Hyeres eentje van 115 km/u. Ook in Orange waaide het met momenten stevig door met een rukwind van 104 km/u.

  Thermisch lagedrukgebiedje
  Grote branden hebben zelf ook het kenmerk dat ze de wind aan laten wakkeren. De grote brand veroorzaakt een gebied met hele hoge temperaturen. Als gevolg daarvan ontstaat als het ware een klein (thermisch)lagedrukgebied doordat de lucht opstijgt en uitzet, waardoor de luchtdichtheid kleiner wordt. Als compensatie stroomt er vervolgens snel lucht naar het vuur toe en dat kan de normale wind zo met 2 a 3 Bft. versnellen. Daaruit zou je kunnen opmaken dat dit proces de uitbreiding van het vuur tegengaat doordat de wind naar het vuur toewaait. Maar de "normale" wind speelt ook een rol en bovendien ontstaan aan de rand van het vuur zeer sterkte luchtwervelingen. De lucht wordt zeer snel alle kanten op geslingerd, soms in zeer extreme mate. Er kunnen zich soms zelfs zogenaamde firenado's voordoen. Deze zijn te vergelijken met tornado's maar bestaan dan uit een kolom van vuur die zeer snel rondtolt.

  Bron: MeteoGroup NL

  Door: DH