Inversie

Advertentie
Mijn weer
 • In deze diagram wordt de doorsnede van de atmosfeer in de hoogte weergeven met links het dauwpunt en rechts de temperatuur. De inversie is te vinden waar er uitdroging is en de temperatuur oploopt.

 • Inversie
  02.04.2016 13:56

  Omkering
  Een inversie betekent een omkering. Als we naar de atmosfeer kijken en de temperatuur in de hoogte meten, dan weten we dat de temperatuur in normale omstandigheden met de hoogte afneemt. Bij een inversie krijg je dus een omkering, dat wil dus zeggen dat de temperatuur plots toeneemt.
  Er zijn verschillende soorten inversies. De frontale inversie, de nachtelijke inversie, maar ook bij een hogeluchtdruk komt er meestal een inversie voor.

  • Advertentie

   

  Opwarming en uidroging
  Bij een hogeluchtdrukgebied vinden we de inversie in de onderste lagen van de atmosfeer.
  Hoe dichter bij de kern van het hogeluchtdrukgebied, hoe dichter de inversie bij het aardoppervlak. Hierbij wordt de inversie gekenmerkt door een opwarming en gelijktijdig een uitdroging. Immers bij een hogeluchtdrukgebied is er een neerwaartste beweging die de lucht samendrukt en uitdroogt, dat heet dan subsidentie. Aan de kern kan deze subsidentie-inversie aan het aardoppervlak voorkomen en krijg je erg droge lucht, zonder wolken.

   

  Wolken onder de inversie
  Wat verder van de kern van het hogeluchtdrukgebied komt de subsidentie-inversie op enkele honderden meters boven het aardoppervlak voor. Boven de inversie is de lucht droog en komen er geen wolken voor. Net onder de inversie is de lucht vaak nog erg vochtig en kunnen wolken gevangen zitten. Heb je dat in het voorjaar of het najaar, dan is de zon nog niet altijd krachtig genoeg om de inversie te breken (om de lucht voldoende op te warmen dus), waardoor de inversie de hele dag aanwezig blijft. Dan blijven ook de lage wolken onder deze inversie aanwezig en kan het bij hogeluchtdruk een grijze en sombere dag worden.

  Mist
  Soms kan het zelfs zijn dat de lucht van het aardoppervlak tot de inversie erg vochtig is en dan heb je ook nog mist die moeilijk optrekt. Soms is de bewolking voldoende dik om ook wat neerslag te lossen. Dan kan het dus zijn dat bij een hogeluchtdrukgebied er ook regen valt.

  Door: Michel Nulens