Mogelijke sneeuwdump dit weekend voor de Alpen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De Europeese frontenkaart voor woensdag 24 oktober 2018. Het koufront botst op de noordkant van de Alpen. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 2: Links: De relatieve vochtigheid op 700 hPa. Rechts: De temperatuur op 850 hPa. Merk op de scherpe temperatuursgrens in de Alpen en de bijbehorende hoge vochtigheid op zondag 28 oktober 2018. Bron: MeteoGroup.

  Figuur 3: Het ensemble van ECMWF voor de komende 14 dagen voor Davos (1500 meter, Zwitserland). Bron: MeteoGroup.

 • Mogelijke sneeuwdump dit weekend voor de Alpen
  23.10.2018 13:46

  Op dit moment is het erg zacht herftsweer in de Alpen, met een uitzonderlijk hoge nulgradengrens. In het zuidoosten van het gebergte loopt deze op tot 2500 meter en in het noordoosten tot maar liefst 3600 meter. Sneeuw is er nu nauwelijks te bespeuren, enkel op de hoogste toppen boven de 3000 meter. Er is echter verandering in de maak, tegen het weekend wordt mogelijk een sneeuwdump verwacht met kelderende temperaturen.

  • Advertentie

  Zacht herfstweer

  Aan de oostzijde van een krachtig hogedrukgebied ten westen van Ierland en depressies boven Oost-Europa, bevinden de Alpen zich in zachte luchtmassa’s. De temperatuur van de bovenluchten schommelen op 850 hPa rond een zachte 8 graden. Dit komt ongeveer overeen met de temperatuur op 1500 meter hoogte. Sneeuw is niet of nauwelijks meer te bespeuren enkel op de hoogste plekken van de Alpen ziet het wit. De laatste sneeuwval dateert op de meeste plaatsen van begin oktober, waar er toen erg vroeg op het seizoen veel sneeuw viel. Sindsdien is het net als in een groot deel van Europa uitzonderlijk warm geweest door de aanvoer van warme subtropische lucht. 

  Tijdelijk kouder op woensdag, nadien opnieuw zachter

  Woensdag vormt al een voorproevertje voor wat er in het weekend mogelijk te wachten staat. Een koufront nadert vanuit het noorden, het gebergte (figuur 1). Dit front loopt echter stuk op de noordkant van de Alpen, waardoor er daar flink wat neerslag kan vallen tot lokaal boven 50 mm. De sneeuwvalgrens daalt tot beneden de 2000 meter, met tijdelijk op de lagere gelegen plaatsen  (1500-2000 meter) regen die overgaat in sneeuwval. De gevallen sneeuw op de gebieden beneden de 3000 meter verdwijnt snel weer als sneeuw voor de zon. Donderdag en vrijdag worden opnieuw zonnig en een föhn zorgt ervoor dat het flink kan opwarmen aan de noordkant van de Alpen.  De sneeuwvalgrens stijgt opnieuw tot boven de 3000 meter.

  Mogelijke sneeuwdump in het weekend

  In het weekend lijkt er heel wat verandering op komst. Een koufront dat op vrijdag over ons land trekt, zet koers richting de Alpen. Op zaterdag botst dit koufront tegen de noordkant van de Alpen. Onder invloed van  het orografisch effect intensifieert de neerslag en kan er redelijk wat naar beneden vallen. De inval van koude polaire lucht doet de sneeuwvalgrens fel dalen tot beneden 1500 meter. Deze koude lucht zet vervolgens zijn koers verder richting het Middellandse zee gebied, waar het in aanraking komt met het warme zeewater. Op deze manier ontstaat er een depressie ter hoogte van Genua. De Alpen komen te liggen in het grensgebied van warme en koude lucht (figuur 2), waardoor door opglijding van warme over koude lucht flink wat neerslag kan vallen. Neerslaghoeveelheden van over de 100 mm zijn mogelijk. De hoeveelheid die als sneeuw kan vallen zijn nog zeer onzeker en zullen afhangen van hoe het laagje rond Genua uitdiept. Deze setting kan potentieel veel sneeuw opleveren voor de Alpenregio. Een halve meter sneeuw op sommige plaatsen is niet uitgesloten. Het Amerikaans weermodel laat zelfs lokale sneeuwhoeveelheden van meer dan een meter zien. De komende dagen moet meer uitsluitsel brengen van de exacte ligging van deze depressie.

   

  Winterprik in herfstvakantie

  De inval van koude polaire lucht lijkt te zorgen voor een winterprik begin volgende week. Een depressie ten westen van de Alpen brengt een strakke noordelijke luchtstroming op gang. De temperaturen op 850 hPa kelderen tot waarden tussen de -2 en -4 graden, waardoor het permanent gaat vriezen in de gebieden boven de 1500 meter. De sneeuw die in het weekend gevallen is, zal daar dan ook blijven liggen. Het eerste deel van de herfstvakantie lijkt hierdoor erg winters te verlopen, met voor grote delen van de Alpen ijsdagen (figuur 3). Een aantal van de skipistes zullen wellicht openen. In de tweede helft van de week bereikt warmere lucht opnieuw de Alpen (figuur 3), waardoor het kwik op veel plaatsen terug boven het vriespunt uitkomt. Deze trend moet evenwel nog bevestigd worden.

  Ter info: het artikel over de vroege sneeuwval begin oktober kan geraadpleegd worden via volgende link: http://www.meteoservices.be/be/home/weer/weernieuws/nieuws/ch/b3d1eb389f7f14900fef7eaf491a170f/article/sneeuwrijk_begin_van_oktober_voor_de_alpen.html

   

  Bronnen:

  Sneeuwhoogte.nl, Wintersport.be, Alpenweerman.nl, MeteoGroup

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper