Lange termijn verwachting

Advertentie
Mijn weer
 • Het model ECMWF op korte termijn. Hieruit is het weerbeeld goed af te leiden.

  Op de langere termijn wordt voornamelijk het eps model gebruikt. Er zijn verschillende parameters hiervoor.

  Het eps model dat over 15 dagen gaat geeft wel een duidelijker beeld.

  Hoogtekaarten helpen ook goed om een lange termijn verwachting te maken.

 • Lange termijn verwachting
  03.01.2020 14:48

  Betrouwbaarheid
  Ondertussen weten we allemaal dat hoe verder de meteoroloog in de toekomst tracht te kijken, hoe minder de betrouwbaarheid van de voorspelling wordt. Toch komen vaak de tendensen wel uit. Voroal in de zin van kouder, warmer, droger of natter. Ben je benieuwd wat de weermodellen van het ECMWF de volgende 4 weken in petto hebben, wel lees gerust even de lange termijn verwachting :

  • Advertentie

   

  Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 03/01/2020, geldig voor de periode tot en met zondag 02/02/2020.
  Na alle feestvreugde, die overigens in relatief zachte omstandigheden konden verlopen, zonder echt gevaarlijk winterweer, kijken we uit naar het weekend. Vooral wie graag vallende sterren ziet, kan zaterdag tussen 6 en 8 u de Boötiden meteorenzwerm zien. De kans is groot dat die vallende strerren ook daadwerkelijk te zien zijn, vooral in het zuiden van het land. Immers in de ochtend komen er brede opklaringen voor. De opklaringen zijn in het noorden van het land wel minder uitgesproken. Het zal wel een beetje fris zijn bij minima rond 3 graden. Overdag kan het kwik echter oplopen tot een graad of 9 en er komen dan ook talrijke wolken opzetten. Meteen hebben we ook al een idee van het weer aan het begin van deze vierweekse experimentele verwachting. Droog weer in het weekend met temperaturen die nog steeds te hoog zijn voor de tijd van het jaar. Op korte termijn is er nog niet dadelijk winterweer in zicht, maar misschien is dat wel op de langere termijn. We nemen alvast een kijkje naar de volgende 4 weken.

   

  Tijdens de eerste week, die loopt van maandag 06/01/2020 tot en met zondag 12/01/2020, kan een hogedrukgebied tijdelijk het weerbeeld domineren. Het is meestal droog en er is ook wat ruimte voor de zon. Het kwik bereikt dan een graad of 6. Het is echter maar tijdelijk, want op dinsdag schuiven alweer storingen over onze streken in een strakke zonale stroming. Vanuit het westen komen er regengebieden opzetten en de hemel is daarbij betrokken. Periodiek valt er wat regen, al lijken de hoeveelheden neerslag wel beperkt te zijn. Samen met deze regengebieden bereikt ook een portie zachte lucht onze streken. De maxima komen uit in de dubbele cijfers met 10 graden op dinsdag en mogelijk 12 graden op woensdag. Er staat wel een strakke wind uit het zuidwesten. In de tweede helft van de week bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuiden. Het is dan meestal droog en de zon breekt al wat gemakkelijker door. De aangevoerde lucht is nog steeds behoorlijk zacht bij maxima rond 8 graden. Tijdens het weekend kan het in de nachten in de opklaringsgebieden wel goed afkoelen en dalen de temperaturen naar een graad of 4.

   

   Tijdens de tweede week, die loopt van maandag 13/01/2020 tot en met zondag 19/01/2020, is er opnieuw invloed van hogedrukgebieden. De kern ligt echter over Rusland. Dat houdt in dat de luchtstroming stilaan oostelijk wordt en er wat koudere lucht naar onze streken kan doordringen. Het is droog en er is ruimte voor de zon. Overdag bereikt het kwik een graad of 7, maar tijdens de nacht in de opklaringsgebieden daalt het kwik tot enkele graden boven het vriespunt. In de tweede helft van de week kan het mogelijk ook even gaan vriezen. Het hogedrukgebied kan stand houden tot en met het weekend.

   

  De derde week loopt van maandag 20/01/2020 tot en met zondag 26/01/2020 en de invloed van het hogedrukgebied over Rusland, wordt tenniet gedaan door een op gang komende straalstroom. De zon maakt plaats voor talrijke wolken, die een portie neerslag met zich meebrengen. De temperaturen zijn overdag relatief hoog bij 5 of 6 graden en als er dan neerslag valt, is dat gewoon regen. Tijdens de nachten komt het kwik dichter bij het vriespunt uit en vooral in de tweede helft van de week kan er dan bij momenten wat natte sneeuw of regen en sneeuw vallen. In het weekend wordt het ook overdag wat kouder bij maxima slechts enkele graden boven het vriespunt en tijdens de nacht zou het wel eens kunnen vriezen. Als er dan neerslag valt, kan dat tijdelijk sneeuw worden. Een indicatie van zwaar winterweer is evenwel nog niet dadelijk terug te vinden.

   

   Tijdens de vierde week, die loopt van maandag 27/01/2020 tot en met zondag 02/02/2019, lijkt vooral de eerste helft van de week fris te verlopen bij maxima slechts enkele graden boven het vriespunt en mogelijk vriestemperaturen tijdens de nacht.  Af en toe schuiven fronten over onze streken en die brengen wat lichte neerslag met zich mee. Met de huidige weerkaarten zou dat af en toe wel eens sneeuw kunnen zijn. In de tweede helft van de week kiest de wind voor het zuidwesten en wordt terug wat mildere lucht aangevoerd. Het wordt dan tijdelijk ook droger, maar in het weekend nemen de neerslagkansen opnieuw toe. De neerslag die dan valt is onder de vorm van regendruppels.

  Conclusie

  Tot nu toe is de winter erg zacht verlopen en dat blijft nog even duren. De eerste week wordt het zelfs nog een fractie zacther. Met uitzondering van een vriesnacht verloopt de tweede week van deze verwachting nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar en is er geen sprake van winterweer.  

  De tweede en de derde week kondigen zich echter wat kouder aan en de mogelijkheid van natte sneeuw en later zelfs enkele sneeuwvlokken dient zich aan. Dit is echter slechts tijdelijk, op het einde van de periode wordt het immers terug zachter.

   

  Door: M.N.