De langetermijnsverwachting wordt opnieuw zachter

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Clusteranalyse van de ensemble members, de meeste members voorspellen een zuidwestelijke, zachte aanvoer.

  Figuur 2: De weerkaarten van begin volgende week, een bel van sub-tropische lucht warmt ons land lekker op.

  Figuur 3: De EPS temperatuursvoorspelling toont dat begin volgende week er meer dan 90% kans is op 'zachter dan normaal' weer. Op langere termijn is het minder onduidelijk, maar de trend is wel naar zacht weer. (Rode lijn geeft de gemiddelde T °C)

 • De langetermijnsverwachting wordt opnieuw zachter
  24.11.2015 15:22

  De aanvoer van gestoorde, polaire, lucht trakteerde ons de afgelopen dagen op een eerste winterprik. De week begon chaotisch met een kluwen van krabbende en glijdende pendelaars op de Vlaamse wegen. Meer dan 40 ongelukken werden geregistreerd, terwijl het winterweer al enkele dagen goed voorspeld werd. Winterliefhebbers zullen de komende week echter op hun honger blijven zitten, want er wordt niet meteen weer winters weer verwacht.

  • Advertentie

  Sub-Tropische luchtsoort

  De rest van de week zitten we nog in een soort overgangszone met een luchtmassa afkomstig uit gematigde streken. De temperaturen zullen rond de normaal schommelen met af en toe neerslag. Op langere termijn voorspellen de meeste weermodellen echter een opbouw van hogedruk vanuit de Azoren. Tussen dit hogedrukgebied en depressies over de Atlantische oceaan wordt er dan zachte lucht uit de sub-tropen aangevoerd. Vanaf zondag beginnen de maxima gevoelig op te lopen en op maandag halen we zelfs temperaturen van 12 °C, toch bijna 6 graden meer dan normaal deze tijd van het jaar.

  Zo ziet het er naar uit dat we november afsluiten met de typerende zachte temperaturen. Begin november konden we zelfs nog van een ‘nazomer spreken’. De afgelopen koudere dagen gaan geen afbreuk doen aan de gemiddeld zeer zachte novembermaand. Voor de één een zegen, voor de ander een vloek, doch op het echte winterweer gaan we nog even moeten wachten.

  Door: Sam Hias