Hittegolf teistert Italië

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De waargenomen temperaturen op zondagnamiddag. Op sommige plaatsen reiken de maxima tot bijna 40 °C.

  Figuur 2: De atmosferische situatie op dit moment (zondag 19/07/2015) in Europa. Let op de pluim van hete lucht die van over de Sahara tot Italië reikt.

 • Hittegolf teistert Italië
  19.07.2015 14:17

  Sinds het begin van de maand schommelden de maxima in Italië steeds rond 35 °C met op verschillende plaatsen uitschieters tot 40 °C. Het is een uitzonderlijk weerfenomeen, zowel qua duur als qua intensiteit, aldus Edoardo Ferrara, een Italiaanse meteoroloog. De schuldige is een aanhoudende, snikhete wind die vanuit de Sahara over de middellandse zee waait.

  • Advertentie

  Airco voor de zwijnen

  De gevolgen van deze droge hitte laten dan ook niet lang op zich wachten. In de Po vallei, die berucht is om zijn hoge vochtigheidsgraad, staat het vee onder een hoge stress. Landbouwers nemen drastische maatregelen om hun dieren af te koelen, waaronder ventilators en zelfs airconditioning. Ook in de zoo krijgen de dieren een uitzonderlijke snack, daar worden ijslolly's met groenten gevoederd in de hoop de dieren een koeler hoofd te bezorgen.

  Het is ook moeilijk werken onder deze omstandigheden, zo toonden de Maserati medewerkers toen ze het werk neerlegden uit protest tegen de ovenachtige omgeving waarin ze auto's in elkaar moesten steken. Op de toeristische plekken worden ook extra maatregelen genomen, waaronder het uitdelen van waterflesjes aan het Colosseum.

  De natuur lijdt natuurlijk ook onder deze uitzonderlijke hitte, de autoriteiten tellen meer dan 160 bosbranden in het hele land, vooral in Campania, de zuidelijke regio waar de beroemde stad Napels is gevestigd. Voorlopig is er op de weerkaarten ook geen duidelijk signaal naar verbetering waar te nemen.

  Bronnen: MeteoGroup, Meteociel, www.telegraph.co.uk

  Door: Sam Hias