Er wordt veel wind verwacht

Advertentie
Mijn weer
 • De synoptische kaart voor dinsdag. Een sterke gradient van de isobaren belooft veel wind.

  Windkaartje voorzien voor dinsdagavond.

  Windkaartje voorzien voor de nacht van dinsdag op woensdag.

 • Er wordt veel wind verwacht
  16.11.2015 15:33

  Verplaatsing van lucht
  Wind is eigenlijk een luchtbeweging in de atmosfeer die ontstaat door drukverschillen en waarbij er een luchtverplaatsing gebeurt van een hogeluchtdrukgebied naar een lageluchtdrukgebied. Immers bij een hogeluchtdrukgebied heb je subsidentie en zijn er neerwaartse luchtstromingen vanuit de hogere atmosfeer, waarbij de lucht zich uitspreid over het aardoppervlak, weg van het centrum van het hogeluchtdrukgebied. Bij een lageluchtdrukgebied zijn er stijgbewegingen en wordt de lucht vanop het aardoppervlak de hogere atmosfeer in getrapnsporteerd.

  Windrichting en snelheid
  Klinkt eenvoudig, maar er gebeurt meer. Immers de wind kunnen we onderverdelen in de richting en de snelheid. De richting hangt vooral af van de positie van de verschillende drukcentra en eventueel van lokale effecten als bergen, dalen en grote wateroppervlakten. De snelheid van de wind is wat moeilijker.

  • Advertentie

   
  Windsnelheid
  De windsnelheid wordt uitgedrukt in een getal van de schaal van Beaufort, in m/s of in km/h. In de luchtvaart en bij de militairen is dat in knopen. De wind heeft invloed op de gevoelstemperatuur, op de golven in zee en kan in extreme gevallen bomen en gebouwen beschadigen.


  Gradient
  Op de weerkaarten schatten we de snelheid van de wind in door de gradient van de isobaren. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe sterker de wind wordt. Deze wordt dan uitgedrukt in een getal van de schaal van Beaufort en geeft de gemiddelde windsterkte aan. Er kunnen echter ook windstoten voorkomen of rukwinden. Deze worden dan weer uitgedrukt in m/s of km/u omdat het zo een juister beeld geeft. De schaal van Beaufort wordt dus niet gebruikt om rukwinden weer te geven, anders zouden we al heel vlug aan orkaankracht kunnen komen, terwijl er geen orkanen zijn.


  Het gaat hard waaien
  Momenteel merken we vooral dat de gemiddelde wind erg hoog ligt, vaak een windkracht 5 of een vrij krachtige wind. De volgende 36 uur komt een depressiekern dichtbij onze streken. Daarbij moeten we weten dat de wind toeneemt naar de depressiekern toe. Echter in de kern zelf kan het mogelijk windstil zijn. De volgende 36 uur gaat het dus harder waaien met de krachtigste rukwinden in de nacht van dinsdag op woensdag. De weerkaarten voorzien dan windstoten tot 80 en lokaal 90 km/u. Mogelijk kan de wind nog toenemen, afhankelijk van de plaats van de depressiekern.
   

  Door: MN