Zeer uitzonderlijke decembermaand

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Op deze figuur zien we dat de tweede helft van het jaar droger dan gemiddeld was, met twee maanden die uitzonderlijk droog waren (bron: KMI).

  Figuur 2: Deze figuur geeft mooi weer hoe uitzonderlijk de maand was op vlak van belangrijke weerparameters. (Bron: KMI)

  Figuur 3: Dit was een typische situatie op de weerkaarten tijdens december, een hogedrukgebied houdt het droog en zonnig in het land.

 • Zeer uitzonderlijke decembermaand
  03.01.2017 15:11

  Bij het begin van de maand geeft het KMI (koninklijke Meteorologisch instituut) een maandrapport uit met de klimatologie van de voorbije maand. Hierbij worden 14 parameters behandeld en besproken. Afgelopen december maand was zeer uitzonderlijk op het vlak van weer. Bij maar liefst 4 van de 14 parameters werd het record verbroken!  Zes van de parameters waren zo uitzonderlijk dat ze maar 1 keer om de 30 jaar voorkomen.

  • Advertentie

  Neerslag

  De belangrijkste recordwaarden tijdens de laatste maand van 2016 zijn de neerslagwaarden. Er viel slechts 22.7 mm in  Ukkel, normaal is dit gemiddeld 81 mm. December is dan ook de natste maand in ons land. Ook viel er slechts op 9 verschillende dagen neerslag. Deze twee waarden waren nog nooit zo laag sinds het begin van de metingen. Er werd ook geen enkel onweer opgemeten.

  Zonneschijn

  Nog een positief is dat er uitzonderlijk veel zonneschijn was. Normaal schijnt de zon 45 uur tijdens december, afgelopen maand konden we echter 84 uur van de zon genieten. Dat is slechts 3 uur onder het record van 2013. De temperaturen waren hoger dan normaal, maar het verschil bleef hier wel binnen de perken.

  Hogedrukgebieden

  De oorzaak van deze abnormale parameters was een veel voorkomende situatie op de weerkaarten, namelijk een standvastig hogedrukgebied over het westen en het centrum van Europa. Hierdoor kunnen storingen ons niet bereiken en krijgt de zon vrij spel. Dat zien we ook aan de extreem hoge gemiddelde luchtdruk van 1029 hPa, dit is ook een record tegenover het vorige record uit 1991. Vaak bevonden we ons aan de westkant van dit hogedrukgebied, waardoor er wel nog vrij zachte lucht werd aangevoerd.

  Bronnen: KMI

  Door: Sam Hias