Major Hurricane Irma trekt over de Antillen

Advertentie
Mijn weer
 • Irma is op oorlogspad, het oog is op infrarood beelden goed zichtbaar. Bron: NOAA

  Van bovenaf ziet Irma er indrukwekkend uit. Inmiddels zijn er ook hurricane hunters door het oog van Irma gevlogen om metingen uit te voeren.

  De zeewatertemperatuur is circa 29 à 30 graden. Bron: NOAA

  De verwachting van MeteoGroup laat hurricane Irma vrijwel dwars over Sint Maarten trekken, met de meeste wind net ten noordoosten van het oog.

  De golfhoogtes kunnen oplopen tot rond 10 à 11 meter rondom de kern van Irma.

 • Major Hurricane Irma trekt over de Antillen
  05.09.2017 14:26

  Orkaan Irma heeft afgelopen nacht categorie 4 bereikt (op een schaal van 5). Dit type orkaan brengt zoveel wind met zich mee dat het voor bewoonde gebieden levensgevaarlijk is. Woningen van het type chaletjes of caravans worden compleet weggevaagd. Ook kan een categorie 4 orkaan tot ver in het binnenland overstromingen met zich meebrengen. Irma intensiveert nog verder en kan zelfs tippen aan categorie 5, wanneer ze Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius bereikt. Tegen het einde van de nacht en morgenochtend vroeg lokale tijd raast Irma over.

  • Advertentie

  Op de bovenwindse eilanden zijn ze in volle gang met de voorbereidingen op de orkaan. Vanavond trekt de wind er fors aan, waarop het vannacht en morgenochtend gaat spoken. De exacte route van Irma lijkt bijna dwars over Sint Maarten te trekken, met het oog slechts tien kilometer ten noorden van het eiland, dat behoort tot de Kleine Antillen. Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse NCEP, twee belangrijke weermodellen, hebben deze route berekend. Zie ook de kaartjes. Saba en Sint Eustatius liggen iets ten zuiden van Sint Maarten en liggen zo iets verder van het oog vandaan. Echter, met de kern van Irma zo dichtbij, worden in vrijwel de hele regio desastreuze windsnelheden verwacht van 220 tot 240 kilometer per uur.

  Op oorlogspad
  Irma trekt over zeewater van circa 29 graden en rondom Sint Maarten betreft de watertemperatuur zo’n 30 graden. De combinatie van het warmere zeewater met weinig windschering in de atmosfeer, maakt de weg vrij voor een verdere intensivering van Irma. Zo is het nog niet uit te sluiten dat Irma een categorie 5 orkaan wordt. Na de Bovenwindse Eilanden ligt Puerto Rico op het programma. De route is nog onzeker op die termijn.

  Scheepvaart
  Wat wel vrij zeker is, is dat onze eilanden de volle laag krijgen. Irma is op oorlogspad en bereikt Sint Maarten in de loop van de nacht. Daar worden volop maatregelen getroffen nu. Havens staan leeg, de schepen trekken zuidwaarts om de orkaan enigszins te ontwijken. MeteoGroup verzorgt de routes voor schepen wereldwijd en zorgt ervoor dat ze op tijd in veilig gebied aankomen. Golfhoogtes van 10 tot 11 meter worden verwacht rondom de kern van Irma.  

  Voorbereidingen op de ramp
  De kustlijn zal compleet eroderen door de hoge golven en de vele wind. Evacuatiecentra worden opgezet. Om schade te beperken worden bomen gekapt. Zware regenval gaat gegarandeerd problemen veroorzaken met de riolering, die daardoor nu alvast wordt leeggepompt. Alles losse voorwerpen die buiten staan, worden binnengehaald. Met de catastrofale windsnelheden, kan een tuinstoel dwars door je raam naar binnenvliegen. De ramen worden afgedekt met plaatmateriaal, maar de bouwmarkten zijn inmiddels ook uitverkocht. Morgenochtend trekt Irma dwars over, om dan waarschijnlijk net ten noorden van Puerto Rico verder haar weg te zoeken. 

   

  Bron: MeteoGroup Meer informatie op ons weerkanaal: https://goo.gl/vNR8Gt 

  Door: Moniek Wulms