Nachtvorst

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De weerkaarten voor vannacht, vanuit het noordoosten wordt er koude, polaire lucht aangevoerd van continentale oorsprong.

  Figuur 2: De minima voor morgen ochtend, op de meeste plaatsen in het land gaat het vriezen in de lucht, aan de grond gaat het overal vriezen.

  Figuur 3: Vandaag vielen er ook enkele buien uit de lucht, met lokaal korrelhagel, de zogenoemde aprilse grillen.

  Figuur 4: Op lange termijn blijven de maxima wellicht onder de normaal voor de tijd van het jaar.

 • Nachtvorst
  18.04.2017 14:25

  De afgelopen maand maart was uitzonderlijk zacht, er werden in Ukkel op geen enkel moment temperaturen gemeten lager dan 2 °C. Ook het begin van april verliep gelijkaardig, met droog en zacht weer met veel zon. Afgelopen dagen sloeg het weer echter om en opnieuw worden er enkele nachten verwacht met vorst in de lucht en aan de grond.

  • Advertentie

  Polaire lucht 

  De schuldige is een hogedrukgebied met kern over de Britse eilanden, langs de oostflank van dit hogedrukgebied wordt koude lucht aangevoerd van polaire oorsprong. Deze lucht is onstabiel, maar droog waardoor het tijdens de nacht vaak helder wordt. Onder de open sterrenhemel kan de temperaturen dan ook vlot dalen. Vannacht (18/04/17) worden er op de meeste plaatsen in het land temperaturen verwacht onder het vriespunt.

  Planten en bloemens

  De grondtemperatuur wordt ook negatief waardoor jonge plantjes in gevaar zijn. Planten in potten kan men zelfs best binnen zetten, deze zijn nog gevoeliger aan vorst. De late vorstperiode’s bezorgen onze fruitboeren ook vaak kopzorgen. De fruibomen staan namelijk in bloei en deze bloesems zijn erg gevoelig aan vorst, indien de bloem bevriest kan er later ook geen fruit meer aan groeien.

  Om deze bevriezing tegen te gaan besproeien de boeren de planten met water. Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar een laagje water beschremd de bloesem tegen vorst. Dit komt omdat bij het bevriezen van dat waterlaagje er warmte vrijkomt door de overgang van de vloeibare staat naar de vaste staat van water. Dit noemen we latent warmte verlies. 

  Aprilse grillen

  De aanvoer van koude, polaire lucht staat vaak ook in verband met de befaamde “aprilse grillen”. Dit is een weertype waarbij zonnige perioden afwisselen met stevige buien, eventueel met hagel. Dit komt omdat de koude, polaire lucht in contact komt met het warmere water boven de Noordzee (10 °C) en boven land. Hierdoor ontstaan er stapelwolken die soms kunnen uitgroeien tot stevige buien. Dus ondanks de relatief droge lucht, ontstaan er toch geregeld regenwolken.

  Volgende week wordt een gelijkaardig weertype verwacht met noordelijke lucht en geregeld kans op stevige buien. De maxima liggen daarbij onder de normaal voor de tijd van het jaar.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias