Potentiëel gevaarlijk weer in het midden van de V.S.

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Scheme van The Weather Underground

  Figuur 2: Depressie op 500 hPa valt samen met een oppervlaktedepressie

  Figuur 3: Neerslagverwachting volgens het Amerikaans weermodel

 • Potentiëel gevaarlijk weer in het midden van de V.S.
  10.11.2015 15:23

  Bij ons genieten we al enkele weken van rustig herfstweer met meer dan zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Verschillende weerrecords zijn al gesneuveld op het slagveld van deze hete herfst die zich vermomt als een matige zomer. In andere delen van de wereld blijft het weer echter niet zo rustig. Op het eiland Socotra nabij Yemen vielen gisteren nog 6 doden door cycloon Megh. In de V.S. maken ze zich op voor een uitbraak van gevaarlijk weer op woensdag.

  • Advertentie

  Een krachtige zuidwaartse dip in de straalstroom vervoert koude, polaire lucht richting zuidelijke breedten. Tegelijkertijd wordt er warme, vochtige lucht noordwaarts gevoerd over het midden van de V.S. Op woensdag trekt deze dip in de straalstroom oostwaarts waarbij er ook een krachtige depressie ontstaat onder de hoogtetrog. Hierbij ontstaat er een sterke windschering en koude lucht komt bovenop de warme, vochtige lucht te liggen.

  De nabijheid van de straalstroom geeft genoeg energie aan de ontwikkelende stormen om het gebrek aan ontstabiliteit te compenseren tijdens het herfstseizoen. Dat is de reden waarom zo laat in het seizoen er nog kans is op het onstaan van tornado’s. Bij ons ligt de straalstroom al weken ten noorden van ons land waardoor we in de warme luchtmassa blijven hangen. Als de straalstroom naar het zuiden duikt, krijgen we eindelijk herfstweer in onze contreien.

  Bronnen: MeteoGroup, The Weather Underground

  Door: SH