Klimatologisch maandoverzicht juli 2019

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Maximumtemperaturen tijdens het hoogtepunt van de hittegolf op 25 juli. Bron: MeteoGroup

  Figuur 2: Rangschikking juli 2019 naargelang hoeveelheid neerslag, temperatuur en zonneschijnduur te Ukkel. Bron: KMI

 • Klimatologisch maandoverzicht juli 2019
  19.08.2019 13:13

  Temperatuur

  • Advertentie

   

  Nadat de maand juni relatief warm beëindigd werd, bleef de gemiddelde temperatuur tijdens de eerste helft van juli vaak onder het langjarig gemiddelde schommelen. Vanaf 17 juli vond er echter een belangrijke kentering plaats: het werd stilaan warmer en de gemiddelde dagelijkse temperatuur steeg 11 dagen lang boven de normale waarde uit. Vanaf 22 juli, wat ook de start van de hittegolf betekende, werd de magnitude van deze anomalie beduidend groter om uiteindelijk op 25 juli een hoogtepunt te bereiken. Op 27 juli kwam de hittegolf tot een einde, hetgeen zich ook aan de gemiddelde temperaturen liet merken. Deze schommelden vanaf dan rond de normale waarde van 18.4°C.

   

  Tijdens de hittegolf (22 juli tot 27 juli) werden er op verscheidene plaatsen, en voor het eerst sinds de start van de metingen in 1901, maxima van boven de 40°C geregistreerd (Figuur 1, MeteoGroup). Toch werden deze extreme waarden goed gecompenseerd door de meestal koele eerste helft van de maand. Dit alles zorgde ervoor dat  juli op temperatuursvlak toch nog vrij normaal werd. Uiteindelijk werd in Ukkel een gemiddelde temperatuur van 19,5°C geregistreerd, hetgeen 1,1 graden warmer dan normaal is. Ook de gemiddelde minima- en maximatemperaturen lagen iets boven de normale waarden (respectievelijk 14,7°C ten opzichte van 14°C en 24,2 °C ten opzichte van 23°C).

   

  Neerslag

   

  Wat de neerslaghoeveelheden betreft, viel er in België in het algemeen minder neerslag dan de normale waarde van 73,5 mm. In Ukkel werd bijvoorbeeld slechts 52,8 mm opgetekend, wat op zich niet zo uitzonderlijk is. Hetgeen wel opvalt zijn de grote geografische verschillen. Zo viel in grote delen van Waals- en Vlaams-Brabant, alsook in de provincie Luik gemiddeld 3 tot 4 keer meer neerslag dan in de regio’s langs de Franse grens. Ter illustratie: in bepaalde delen van Henegouwen en Namen viel slechts 10% van de maandelijkse normaalwaarde.

   

  Hoewel de maandelijkse neerslaghoeveelheid in Ukkel op zich niet zo abnormaal was, werd het aantal dagen waarop die neerslag naar beneden kwam (7 dagen) dat wel. Enkel in 2018 en 1989 kende men minder neerslagdagen, toen werden er namelijk 5 geregistreerd.

   

  Tot slot waren er slechts 9 onweersdagen ten opzichte van de normale waarde van 13,3 dagen. Het gebeurde sinds 1981 slechts 4 keer dat nog een lager aantal werd opgemeten.

   

  Wind en zonneschijnduur

   

  Met een in Ukkel geregistreerde zonneschijnduur van 237u en 17min scheen de zon meer dan de gemiddele waarde van 200u en 42min.

   

  Tot slot viel de windsnelheid lager uit dan normaal gezien het geval is (2,9 m/s ten opzichte van 3,2 m/s). Hierdoor kan juli als een vrij rustige maand beschouwd worden. Bovendien is de geregistreerde windsnelheid van 2,9 m/s voldoende om tot de 5 laagste waarden sinds 1981 te behoren.

   

  Conclusie:

   

  Uit onderstaande figuur, figuur 2 (KMI), kan men concluderen dat juli iets droger en warmer dan normaal verliep. Desondanks op meteorologisch vlak enkele records werden vebroken, kwam dit uiteindelijk nauwelijks naar voren in de gemiddelde waarden. Uitgezonderd van de hoeveelheid neerslagdagen, werder er werden in de maand juli dus geen extreme waarden neergezet.