Lenteweer op komst?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Ensemble voorspelling van de maximumtemperatuur.

  Figuur 2: Cluster analyse van de ensemble voorspellingen van druk op zeeniveau.

 • Lenteweer op komst?
  22.03.2017 15:04

  De laatste weermodellen voorspellen volgende week een opbouw van hogedrukgebieden over West-Europa. Hierdoor worden storingen bij ons uit de buurt gehouden en wordt er lenteachtig weer verwacht met veel zon en aangename temperaturen. Het weer voorspellen op lange termijn is altijd onzeker, maar op basis van modellen kunnen we een indicatie geven van het weer op langere termijn.

  • Advertentie

  Chaos theorie

  Het weer kan met een vrij hoge betrouwbaarheid voorspeld worden tot gemiddeld 1 week vooruit, afhankelijk van de weersomstandigheden. De onbetrouwbaarheid op lange termijn is een gevolg van fouten die in de weermodellen sluipen. Dit effect kan omschreven worden door de beruchte chaos theorie. Iedereen die Jurassic park gezien heeft, kan hierover meepraten, hoewel de theorie verkeerd omschreven werd in de film.

  Chaos theory is een mathematische theorie die het gedrag van dynamische systemen beschrijft die heel gevoelig zijn aan initiële omstandigheden. Het weer is een zeer dynamisch systeem, een wisselwerking tussen de atmosfeer en de hydrosfeer. De weermodellen benaderen het weer op basis van mathematische vergelijkingen die het weer in de toekomst berekenen. De vergelijkingen moeten echter ingevuld worden met de initiële weersomstandigheden. Aangezien we niet beschikken over een perfecte dekking van weersobservatie stations, kunnen we deze initiële weersomstandigheden nooit perfect invullen.

  Hierdoor sluipen er in elk model fouten door de onvolledige initiële omstandigheden. De chaos theorie zegt vervolgens dat deze fouten bij elke tijdstap groter worden. Bijvoorbeeld een luchttemperatuur die naar boven of naar beneden afgerond wordt, deze kan binnen enkele dagen een grote fout veroorzaken van verschillende graden. Hierdoor is de weersvoorspelling op lange termijn inherent onbetrouwbaar.

  Ensemble modellen

  Ensemble modellen zijn een manier om deze fout in te calculeren. Dezelfde berekeningen worden 50 keer uitgevoerd met licht verschillende initiële waarden, hierdoor worden verschillende mogelijkheden berekend en krijgen meteorologen een beeld van de mogelijke uitkomsten op lange termijn.

  Als we deze ensemble modellen bekijken voor volgende week zien we een grote kans op zacht en zonnig lenteweer. Op figuur 1 zien we dat de voorspelde maximumtemperaturen zo goed als zeker boven de normaal zullen liggen voor de tijd van het jaar. Op figuur 2 zien we ook dat de meeste ensemble “runs” een situatie voorspellen waarbij een hogedrukgebied zich over West-Europa bevindt. Hierdoor wordt er droge lucht aangevoerd, het wordt dus wellicht zonnig en droog bij temperaturen boven de normaal.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias