Brongebieden

Advertentie
Mijn weer
 • Hier brengt het hoog dan weer koudere lucht.

 • Brongebieden
  26.08.2015 13:12

  Volgend weekend wordt ons weer gedomineerd door een hogedrukgebied en kan het kwik zomerse waarden bereiken met zaterdag 26 graden en zondag mogelijk 28 of 29 graden. Na de doortocht van enkele storingen, wordt in de tweede helft van de week het weerbeeld opnieuw gedomineerd door een hogedrukgebied, maar het kwik haalt dan nauwelijks nog 20 graden. Hoe kan dat nu ?

  • Advertentie

   

  Niet enkel de temperatuur zal verschillen, maar ook de hoeveelheid zonneschijn en zeker ook de gevoelstemperatuur. Uiteraard geeft niet enkel de luchtdruk een indicatie op welk weer we mogen verwachten, maar er zijn nog andere parameters die erg van belang zijn. Zo heb je de windrichting, is de windrichting Noord dan is de aangevoerde lucht kouder, is deze zuid dan is de lucht warmer. Dat heeft vooral te maken met het brongebied van de luchtmassa.

  Het brongebied is dus het gebied waar de oorspronkelijke luchtmassa van afkomstig is. In deze gebieden hangt de lucht stil of beweegt slechts traag en kan zo de eigenschappen van dat gebied overnemen (warm-koud, droog-vochtig,….) . We kennen voornamelijk 5 brongebieden, arctische lucht, polaire lucht, tropische lucht, subtropische lucht en equatioriale lucht. Dan kan er afhankelijk van het vochtgehalte nog maritieme lucht of continentale lucht aan toegevoegd worden. Zo kan een naam van een luchtmasse bijvoorbeeld maritime-polaire lucht zijn. Wat er dan op wijst dat het vochtige en koude lucht is.

   

  Hierin zit het verschil dus voor de temperatuur die we de volgende dagen mogen verwachten. Met het eerste hogedrukgebied krijgen we lucht vanuit subtropische oorsprong en kan het kwik  flink de hoogte ingaan. Bij het volgende hogedrukgebied wordt lucht van polaire oorsprong aangevoerd en blijven de temperaturen dan ook beperkt. Bovendien zal de lucht dan over zee stromen, het is dus maritieme lucht, waarbij er veel vocht voorkomt. Wolken zullen daarbij gemakkelijk gevormd kunnen worden.