Mei 2018

Advertentie
Mijn weer
 • De klaprozen waren er vroeg bij dankzij de gunstige omstandigheden.

  De cumulonimbus, een wolk die we in mei erg vaak te zien kregen.

  Dit weerkaartje was vrij representatief voor de hele maand, hoge druk in het noorden en lage druk in het zuiden van Europa, met warme luchtstromingen naar onze streken.

 • Mei 2018
  12.06.2018 12:32

  Mei was warm!
  Mei is een maand die nogal eens verrassend kan uitpakken. Zowel erg koud als erg warm. Mei 2018 staat in ons geheugen als vooral warm en dat met geregeld onweer. Was mei eigenlijk zo abnormaal warm dit jaar ? We gaan even de cijfers bekijken.

  • Advertentie

  De gemiddelde temperatuur
  De gemiddelde temperatuur in mei kwam uit op 16.3 °C, wat zeer abnormaal is voor de lentemaand. Normaal mogen we 13.6 °C verwachten. Toch was het net niet de warmste mei. In 2008 was de gemiddelde temperatuur immers 16.4 °C. Het kan ook anders uitpakken. Zo was het in 1991 bibberen met een gemiddelde temperatuur van 10.4 °C.

   

  Record
  Een record kunnen we wel noteren voor de gemiddelde maximumtemperatuur. Met 21.7 °C kwam mei 4 tienden hoger uit dan het record in 2008 met 21.3 °C. Normaal mogen we 18.1 °C verwachten. Hoewel de gemiddelde maximumtemperatuur record hoog lag, konden we toch geen hittegolf noteren.

   

  Droog in Ukkel
  Mei was niet enkel warm, maar vooral ook droog. Althans wat Ukkel betreft. Sommige locaties kregen immers met intense onweersbuien te maken en daar zien de cijfers er heel anders uit met neerslaggevens waarbij op enkele uren soms de hoeveelheden van de hele maand vielen. Wat ukkel betreft was het bijzonder droog met 13.9 mm tegenover normaal 66.5 mm. Ook het antal neerslagdagen was erg beperkt in ukkel met 10 dagen. Normaal zijn dat 16.2 dagen. In 1989 viel er slechts op 4 dagen hemelwater.

   

  Onweersdagen
  Onweersdagen of dagen waarop er onweer aanwezig was, waren dan wel behoorlijk hoog met 18. Normaal zijn het 13.5 dagen. Het kan echter nog meer voorkomen in 1981 waren er slechts 9 dagen zonder onweer of anders er kwam op 22 dagen onweer voor.

   

  Zon
  De zon was ook uitbundig van de partij. Met 253:26 uren zonneschijn was de zon abnormaal veel aanwezig. Normaal zijn dat 191:03 uren. In 1989 was de zon nog meer aanwezig met 327:41 uren. Echter 1984 blijft nog steeds de somberste meimaand met slechts 67:04 uren zonneschijn.

   

  Besluit
  Globaal kunnen we dus wel stellen dat mei 2018 erg warm en zeer zonnig was, hoewel er toch behoorlijk wat onweersdagen waren. Op veel plaatsen was het ook buitengewoon droog, maar op andere plaatsen viel er in korte tijd uitzonderlijk veel neerslag, met alle waterellende als gevolg.

   

  Tendens ?
  De eerste weken van juni verliepen in dezelfde aard, hoge maxima en geregeld onweer. Vandaag is er echter een kentering in de tendens gekomen. De maxima liggen gevoelig lager en de zon is de grote afwezige. De huidige weerkaarten voorzien dat deze koelere temperaturen nog een weekje aanhouden. Halfweg volgende week zou het kwik opnieuw zomerse waarden bereiken en is er weer meer zon.

  Door: Michel Nulens