Eindelijk sneeuwpret

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De situatie op de weerkaarten vrijdagmiddag. Langs het noordwesten wordt er erg koude, polaire lucht aangevoerd waarin vlot sneeuwbuien kunnen ontstaan.

  Figuur 2: Het verwachte sneeuwdek op zaterdagmiddag volgens het Europese weermodel. In Vlaanderen wordt er tussen 2 en 8 cm sneeuw verwacht.

 • Eindelijk sneeuwpret
  10.01.2017 15:17

  Na een bijzonder kalme en droge decembermaand lijkt het nieuwe jaar toch dynamischer te starten. Er viel al wat sneeuw in Vlaanderen, maar deze werd al snel omgetoverd tot ijs, waardoor er niet veel plezier aan te beleven viel. Stilaan toont een echte winterse configuratie zich dan toch op de weerkaarten.

  • Advertentie

  De boos- of weldoener is een hogedrukgebied over de Atlantische oceaan dat stilaan dichterbij komt. Hierdoor draait de stroming naar het noordwesten en koude polaire lucht zakt vanaf donderdagnacht af naar ons land. De bovenluchten worden steeds kouder en dan wordt ook de kans op sneeuw groter.

  Donderdag zal er aanvankelijk nog veel regen vallen afkomstig van een intense storing die vanuit het westen over het land trekt. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zal deze regen echter overgaan naar sneeuw op de meeste plaatsen in het land. Deze sneeuw kan echter nog wegsmelten, afhankelijk van de temperatuur van de grond. Voorlopig wordt voorspeld dat deze in het centrum van het land nog positief blijft.

  Op vrijdag wordt er onstabiele lucht aangevoerd waarin vlot buien kunnen ontstaan. Door de koude bovenluchten zal het op de meeste plaatsen in het land om sneeuwbuien gaat. Aanvankelijk zal de sneeuw nog een tijdje wegsmelten, maar uiteindelijk koelt de temperatuur van de grond voldoende af zodat de sneeuw blijft liggen.  Afhankelijk van de sterkte van de buien wordt er in Vlaanderen tussen 2 en 8 cm sneeuw verwacht op vrijdag.

  Tijdens het weekend blijft de weerconfiguratie behouden en is er nog kans op enkele sneeuwbuitjes. Het is dus het perfecte weekend om van het winterse weer te genieten en de slee boven te halen. Indien men liever wat avontuurlijker te werk gaat, kan men natuurlijk ook naar de Ardennen trekken, daar wordt tussen 10 en 50 cm sneeuw verwacht! Verscheidene ski- en langlaufpistes zullen ongetwijfeld opengaan.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: SH