Noodweer Griekenland

Advertentie
Mijn weer
 • Foto 1: Het dak van een Shelltanksation begaf het onder de hevige rukwinden. De ravage is enorm. Bron: Giannis Moisiadis

  Foto 2: Infraroodsatellietafbeelding, met aanduiding van Chalkidiki. Bron: Sat24

  Foto 3: Satellietafbeelding met aanduiding wolkentoptemperaturen. Boven Chalkidiki daalt de temperatuur tot -68°C. Bron: KachelmannWetter

 • Noodweer Griekenland
  12.07.2019 14:24

  In de nacht van woensdag op donderdag 11 juli werd Griekenland, meer bepaald de streek van Chalkidiki, getroffen door extreem noodweer. Zo zou er volgens ooggetuigen een tornado over de streek getrokken zijn. Hierbij lieten zeven personen het leven, waaronder zes buitenlandse toeristen. Ook werd melding gemaakt van tientallen gewonden.

  • Advertentie

  Oorzaak van het noodweer

  Afgelopen week werden op het Griekse vasteland extreme temperaturen van maar liefst 40°C opgemeten. Deze warme en vochtige lucht, afkomstig vanuit Afrika en de Middellandse Zee, botste met koelere, droge lucht hogerop in de atmosfeer. Dit maakte de regio enorm onstabiel en gevoelig voor het onstaan van stormen. Dit was dan ook de oorzaak van het natuurgeweld afgelopen woensdagnacht. Tijdens de storm kwam de koelere lucht naar beneden, waardoor zogenaamde valwinden ontstonden. Hierbij kunnen al snel windstoten van ongeveer 150 km/u per uur bereikt worden. Toch is het niet uitgesloten dat er ook een tornado voorkwam, zoals een plaatselijke ooggetuige vermeldde. Deze roterende winden komen dan weer tot stand bij grote verschillen in zowel windrichting als -snelheid met toenemende hoogte.

  Enorme schade 

  De meeste slachtoffers kwamen om het leven omwille van de bovengenoemde felle rukwinden. Bomen werden ontworteld, mobilhomes werden meegesleurd en zelfs het dak van een tankstation werd omver geblazen (zie afbeelding, ©Giannis Moisiadis). Naast de windstoten werden ook veel mensen verrast door grote neerslaghoevelheden en de daarmee gepaard gaande modderstromen. Tot slot was er ook sprake van grote hagelbollen. Door het natuurgeweld werd al snel de noodtoestand afgekondigd.

  Onderstaande afbeeldingen tonen enerzijds een infrarood satellietafbeelding met daarop de aanduiding van de exacte locatie. In de tweede afbeelding wordt ook de temperatuur van de wolkentoppen weergegeven. Hoe roder, hoe lager de temperatuur van de wolkentop en hoe hoger de wolkentop zich dus bevindt. Dit is ook een indicatie van de sterkte van het onweer (©Sat24, ©KachelmannWetter).

  Bronnen: MeteoGroup, de Volkskrant

   

   

   

   

  Door: Karel Blomme (Stagiair MeteoGroup)