Kepler ...

Advertentie
Mijn weer
 • Afbeelding van Kepler met de planeten en hun banen.

  Relatie tussen de seizoenen en de stand van de zon ten opzichte van de Aarde.

  De eerste wet van Kepler zegt dat alle planeten zich rond de zon bewegen in elliptische banen, waarbij de zon zich in één van de twee brandpunten van de ellips bevindt.

 • Kepler ...
  25.10.2015 10:21

  De media vertellen je tot op de minuut na, wanneer een nieuw seizoen begint.

  • Advertentie

  Wist je echter, dat de vier seizoenen niet even lang duren ? Zo zijn onze lente en zomer ruim zeven en een halve dag langer dan onze herfst en winter. Op het Z-Halfrond is het uiteraard net andersom !

  Tel je de duur der 4 seizoenen op, dan heb je een kwart dag meer dan 365 dagen; om die reden hebben we om de 4 jaar een schrikkeldag.

  Waarom de seizoenen niet even lang zijn, ontdekte Kepler, een Duits sterrenkundige, in 1609. Die toonde 3 zaken aan: De aarde wentelt om de zon op een ellipsbaan; die beweging is sneller als de aarde dichter bij de zon staat, en de aarde staat dichtst bij de zon in onze winter. Of: bij ons is de winter het kortste seizoen, en op het zuidelijk halfrond bijgevolg de zomer.

  Is het zuidelijk halfrond dan benadeeld ? Toch niet ! De zomer is er korter dan bij ons, maar juist dan staat de aarde dichtst bij de zon. Dat compenseert !