Zeebries

Advertentie
Mijn weer
 • Bij een zeebries kan zeemist soms tot over het strand schuiven.

  Deze foto van Marylin Monroe laat zien dat de wind van over zee komt, richting paraplu en de haren die naar voor komen.

 • Zeebries
  15.07.2015 14:48

  Eenieder die een dagje naar zee trekt bij hoge temperaturen, heeft al vaak gemerkt dat het op het strand dan toch niet zo warm is als thuis. Zeker als je van wat verder komt. Het kan soms van enkele graden tot zelfs een 10 tal graden in de lente en zomer koude zijn aan de kust, dan in het binnenland. Oorzaak hiervan is een zeebries.

  • Advertentie


  De zeebries wordt vooral gekenmerkt door een koudere wind aan de kuststreek. Aanvankelijk waait er warme wind vanuit het binnenland. In ons land is dat uit de richtingen tussen zuidwest en oost-noordoost. In de loop van de dag wordt deze landwind aan de kust vervangen door een wind die veel koeler is en waait uit richtingen tussen noordwest tot noordoost. De wind komt dan van over zee, vandaar de naam zeebries. Soms komt er daarbij zeemist voor, die tot over de kuststreek kan schuiven.


  De zeebries volstrekt zich vooral als er een groot verschil tussen de temperatuur van het zeewater en de temperatuur van het land. Wat zich vooral voordoet in het voorjaar en de vroege zomer. Het land warmt tijdens de dag heel vlug op en de temperatuur van het zeewater verandert nauwelijks (inertie van water). Hierdoor krijg je stijgbewegingen boven het land en komt er een op die plaats een gebrek aan lucht, dit gebrek wordt dan ingevuld door de koudere lucht boven het zeewater (deze stijgt immers niet zo vlug). Er komt dan een wind van over zee te staan, die gevoelig koudere lucht transporteert. Er zijn gegevens bekend dat de temperatuur was opgelopen tot 25 graden, maar bij het installeren van de zeebries er een terugval was tot 14 graden. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de zeewatertemperatuur in de lente vaak slechts 10 graden bedraagt en in het begin van de zomer nog maar opgelopen is tot 13 graden. Het is echter niet enkel de temperatuur die belangrijk is, maar ook de windracht. Een zeebries kan oplopen tot soms wel 3 of 4 Bft. Omgekeerd, als de wind over land 4 Bft of meer bedraagt, dan is de kans op een zeebries eerder klein, omdat deze de kop wordt ingedrukt door de landwind.


  Ongeveer tot half augustus kan een zeebries zich voordoen. Dan is het water voldoende opgewarmd om minder verschil met het land te hebben. In de winter heb je echter het omgekeerde effect, door de enertie van het zeewater blijft de temperatuur langer hoog. Terwijl het land dan al veel kouder is, krijg je bij een wind van over zee net het omgekeerde en is het aan de kust enkele graden warmer.


  De volgende dagen zijn er slechts enkele dagen mogelijk waarbij er kans is op een zeebries. Donderdag heb je de mogelijkheid, het kan dan in het binnenland 28 graden worden met een zwakke oostenwind, terwijl aan de kust het kwik stagneert op 23 graden en tijdens de zeebries zelfs nog iets lager uitkomt. De dagen nadien hebben we meestal een westen of zuidwestenwind. De wind komt dan al over zee en tempert de temperaturen in heel het land, uiteraard iets meer uitgesproken aan de kust.

  Door: MN