Aprilse grillen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: De situatie op de weerkaarten vandaag (21/04/2016). Warme lucht wordt vanuit het zuidwesten aangevoerd.

  Figuur 2: De weerkaarten vanaf zondag 24/04/2016, koude, polaire lucht zakt over het land.

 • Aprilse grillen
  21.04.2016 14:22

  Ondertussen zijn we half april gepasseerd en de maand mei toont zich aan de horizon, men verlangt naar heerlijke, zonnige en warme dagen en de korte broeken en rokjes willen de kast uit. De vaak herhaalde zegswijze “maartse buien en aprilse grillen”, wordt werkelijkheid en gooit roet in het eten. Na deze heerlijke donderdag maken we ons dus op voor een fris en wisselvallig weekend.

  • Advertentie

  Aprilse grillen

  Aprilse grillen zijn eigenlijk voorjaarsbuien die ontstaan in een noordwestelijke aanvoer. De aangevoerde lucht op hoogte is erg koud waardoor onstabiele luchtlagen snel kunnen ontstaan. Een andere eigenschap van deze buien is de kans op hagel. Door de sterke onstabiliteit kan er vaak wat hagel tussen de buien zitten, dat zijn meestal wel vrij kleine korrels.

  Vandaag (donderdag 21 april 2016) haalden we nog lokaal 20 °C in het land, maar vanaf morgen wordt het gevoelig frisser. Tijdens het weekend halen we amper 9 °C. Samen met een frisse wind en enkele buien, geeft dit weer dus eerder een herfstgevoel dan een lentegevoel. Tussendoor zal de zon wel geregeld te zien zijn, laten we dus niet te snel vergeten dat de zomer voor de deur staat!

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias