Klimatologisch overzicht augustus en zomer 2017

Advertentie
Mijn weer
 • Weerkaart van 21 juni 2017. Een hogedrukgebied voert zeer warme lucht aan richting België. Deze warmte hield enkele dagen aan, waardoor er een landelijke hittegolf ontstond.

  Weerkaart van 10 augustus 2017. Een koudeput ligt boven België en een nagenoeg stationair occlusiefront bracht bijna onophoudelijke regenval langs de Belgische kust. In De Panne viel er ruim 94 mm neerslag op 24u tijd.

  Op dit kaartje is goed te zien dat de kust afgelopen zomer de zonnigste plek was van Vlaanderen.

 • Klimatologisch overzicht augustus en zomer 2017
  04.09.2017 11:36

  Het begin van het nieuwe schooljaar is van start gegaan en daarmee samenhangend betekent dit traditioneel het einde van de meteorologische zomer en het begin van de meteorologische herfst. Hiermee kunnen we meteen ook de balans opmaken, zowel van de afgelopen maand als van de voorbije zomer. De cijfers zijn zeer opvallend: de zomer van 2017 verliep, ondanks het kwakkelweer van juli en augustus, abnormaal warm. De maand augustus verliep dan weer perfect normaal.

  • Advertentie

  Maandoverzicht augustus

  Normale temperaturen

  De maand augustus verliep, net zoals juli, zeer normaal naar Belgische normen. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,1 graden en is daarbij slechts een tiende warmer dan wat we normaal mogen verwachten (18,0 graden). De gemiddelde maximumtemperatuur viel met een waarde van 22,6 graden zelfs volledig samen met de normale waarde.

  In totaal kregen we tijdens de voorbije maand zes zomerse dagen, waarbij het kwik meer dan 25 graden haalde in Ukkel, en slechts 1 tropische dag, met maximumtemperaturen boven 30 graden. Hierbij doet augustus dus toch wat minder dan de doorsnee Belgische augustusmaand, want normaal hebben we recht op gemiddeld 7,7 zomerse dagen en 1,4 tropische dagen.

  Normale neerslaghoeveelheid

  Ook op gebied van neerslag verliep augustus quasi volledig normaal. Met een neerslagtotaal van 70,8 mm viel er zo’n 8,5 mm minder dan normaal, al wordt dit nog steeds als ‘normaal’ bestempeld. Opvallend hierbij is vooral dat augustus 2017 reeds de negende maand is met een (klein) neerslagtekort. Ondanks dit kleine neerslagtekort viel de neerslag wel gespreid over een normale 15 dagen.

  Overzicht meteorologische zomer

  Warme zomer

  De weerkundige zomer van 2017 verliep gemiddeld gesproken abnormaal warm. Dit is vooral te wijten aan de abnormaal warme juni-maand, waarin een hittegolf zorgde voor een langere periode met veel hogere maxima dan normaal. In totaal werden deze zomer 25 zomerdagen geregistreerd en vijf tropische dagen. Hiermee scoort de zomer dus algemeen gesproken vrij goed vergeleken met de standaard Belgische zomer (resp. 22,8 dagen en 3,7 dagen).

  Neerslagtekort

  Opvallend aan deze zomer is het neerslagtekort dat zich in elk van de drie zomermaanden voordeed. Zowel in juni, juli, als augustus viel er, althans in Ukkel, immers minder regen dan normaal. De neerslagtotalen verschilden echter wel van regio tot regio. Onder andere aan de kust bijvoorbeeld had men deze zomer te maken met een positieve neerslagafwijking ten opzichte van de normaal met op sommige dagen zelfs neerslaghoeveelheden die 40 mm overschreden. Dit was bijvoorbeeld het geval op 10 augustus toen een koudeput boven ons land lag en er aan de kust vrijwel onophoudelijk regen viel. In De Panne viel er die dag ruim 94 mm op 24 uur tijd. Over het algemeen kreeg de kust, ondanks dit neerslagsurplus, wel de meeste zonneschijn, zoals dat vaak het geval is. De extreme regenval beperkte zich dus tot enkele dagen.

  Bron: KMI, MeteoGroup

  Door: Samuel Helsen (stagiair meteogroup BE)