Echt herfstweer op komst?

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Weerkaart voor woensdag 18/11

  Figuur 2: Ensemble voorspelling van de temperatuur.

  Figuur 3: Clusteranalyse van de ensemble voorspelling.

 • Echt herfstweer op komst?
  09.11.2015 15:18

  Winter- en herfstliefhebbers bleven de afgelopen maand op hun honger zitten. Zeer uitzonderlijk zachte temperaturen zorgde voor een eerder zomers weerbeeld. Op langere termijn lijkt daar nu toch verandering in te komen. Eind volgende week is er een grote kans op wisselvallig weer onder invloed van Atlantische  depressies.

  • Advertentie

  Ensemble voorspelling

  De normale temperaturen liggen tijdens het begin van November onder 10 °C overdag. De laatste weken zaten we daar tussen 5 en 10 °C boven, ook tijdens de nacht bleef het zeer uitzonderlijk zacht. We beleefden zelfs de warmste novembernacht ooit! Als we kijken naar de langetermijnsvoorspelling van temperatuur zien we dat tijdens het aankomende weekend de maxima enkele graden dalen. De temperaturen blijven echter nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. Op langere termijn is de voorspelling nog onzeker, maar het is duidelijk dat er een dalende trend waarneembaar is.

  Als we dan naar de voorspelde synoptische situatie kijken voor volgende week woensdag zien we wel dat de depressies over de oceaan langzaam de plaats innemen van hogedrukgebieden. Ook de clusteranalyse laat zien dat de meeste ensemble members een wisselvallig weertype voorspellen onder invloed van de straalstroom en Atlantische depressies.

  Op langere termijn lijkt de herfst dus eindelijk te gaan beginnen!

  Bronnen: MeteoGroup

   

  Door: SH