Zomer opnieuw in aantocht?

Advertentie
Mijn weer
 • Een hogedrukgebied bevindt zich op donderdag nog te ver om een gunstig effect te geven, al zal het met de buien nog wel meevallen. Met een noordwestelijke lucht, blijft het kwik nog wel aan de lage kant.

  Vanaf vrijdag sluipt het hogedrukgebied naar rechts op de weerkaart om in het weekend ten oosten van onze regio te komen. Dat is dus een ideale situatie voor zomerweer.

  De verwachting voor de komende dagen voor de regio Leuven belooft zomerse temperaturen voor het weekend.

 • Zomer opnieuw in aantocht?
  27.07.2015 14:54

  De afgelopen dagen hebben we volop van de herfst geproefd of misschien genoten, maar dat smaakte voor velen niet naar meer. Voorlopig lijkt dat ook niet aan de orde. De komende dagen komt er dan ook rust in de atmosfeer. Dat vertaalt zich vooral in minder wolken en een lagere neerslagkans. Wordt het dan ook echt zomer? De kans lijkt er toch in te zitten.

  • Advertentie

  Ingrediënten voor zomerweer

  Welke ingrediënten heb je nodig om van zomerweer te spreken? Je hebt uiteraard een hogedrukgebied nodig dat door de dalende bewegingen waterdruppeltje doet oplossen. Het hogedrukgebied moet goed gepositioneerd zijn. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden of boven de Atlantische Oceaan houdt welliswaar de meest actieve storingen tegen, maar de wind is dan bij ons noordwestelijk en is het dus aan de koele kant. Bovendien drukt het hogedrukgebied niet alle wolken weg, waardoor in de onderste luchtlagen toch lage bewolking kan voorkomen. In het jargon zeggen we dat er onder de temperatuursinversie nog veel statocumuli kunnen voorkomen. Deze lage bewolking bevindt zich dan ook vaak boven de Noordzee. Met een noordwestelijke stroming geraakt die dan zo tot bij ons.

  Bevindt het hogedrukcentrum zich echter ten noorden of ten oosten van ons land, dan komt de wind uit een continentale hoek, uit noordoostelijke tot zuidoostelijke hoek. Niet alleen is de lucht dan meestal erg droog, met dus weinig bewolking, het kwik gaat ook vlot de hoogte in. We moeten er ook niet bijvertellen dat een zuidoostelijke wind net wat hogere waarden zal geven, dan een noordoostelijke. Een hogedrukgebied boven onze regio is uiteraard ook ideaal, vermits dan de bewolking (toch in de zomer) helemaal kan oplossen.

  Voorwaarden voldaan?

  Voor de komende periode lijkt het de goeie kant op te gaan, als je tenminste van zon en warmte houdt. In eerste instantie nog niet. Een hogedrukgebied bevindt zich op woensdag en donderdag nog te ver om een gunstig effect te geven, al zal het met de buien nog wel meevallen. Die buien ontstaan door een vrij koude bovenlucht, waardoor er gemakkelijk thermiekbellen ontstaan. Daardoor krijg je met een westelijke stroming nog vlot buien, zeker in het noorden van het land. Het noorden van het land bevindt zich immers dichter bij de koudere luchtbel in de hoogte, waardoor de onstabiliteit (lees de intensiteit van de buien) nog net een tikkeltje hoger is. Ook zorgt de westelijke baan ervoor dat lucht die de noordelijke provincies aandoet, net iets langer over de zee geweest is. Hierdoor bevat deze lucht net iets meer vocht, wat de buiigheid uiteraard in de hand werkt.

  Vanaf vrijdag sluipt het hogedrukgebied naar rechts op de weerkaart om in het weekend ten oosten van onze regio te komen. Dat is dus een ideale situatie voor zomerweer, wat hierhoven uitvoerig hebben besproken.

  Door: DH