Mogelijke Medicane op komst voor Griekenland

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Het ontstaan van de depressie in de Ionische zee op donderdag met bijbehorende vochtigheid en temperatuur op 850 hPa (Bron: MeteoGroup).

  Figuur 2: De neerslagsverwachting volgens het Europees weermodel op zaterdag in l/m² op 12 u (Bron: MeteoGroup).

  Figuur 3: De actuele zeetemperatuur rond Italië (Bron: Meteociel).

  Figuur 4: De verwachte windstoten in km/u op zaterdag volgens het weermodel Arpege (Bron: Meteociel).

 • Mogelijke Medicane op komst voor Griekenland
  26.09.2018 12:41

  Al een aantal dagen voorzien de modellen de ontwikkeling van een depressie in de Ionische zee dat zich verder zou uitdiepen wanneer het verder oostwaarst trekt. Mogelijk diept het zo sterk uit dat wanneer het dit weekend Griekenland bereikt, windsnelheden van orkaankracht kan ontwikkelen en het een Medicane kan genoemd worden. De lokale inwoners en de vakantiegangers die zich in deze gebieden bevinden,  houden maar beter rekening met mogelijk veel wind en regen. De komende dagen zal het duidelijker worden wat de exacte koers wordt en hoe fel de depressie gaat uitdiepen. 

  • Advertentie

  Ontstaan Medicane

  Medicanes zijn een variant van een orkaan die zich vormen rond het Middelandse zeegebied. De ontstaanswijze is wel verschillend dan die van een tropische orkaan. De voedingsbodem voor een Medicane is een sterk temperatuurscontrast tussen de bovenlucht en de omgevingstemperatuur. Als er verdamping van het relatief warme zeewater plaatsvindt kan deze warme lucht stijgen tot op grote hoogte om daar te condenseren. Op deze manier kunnen er krachtige georganiseerde buiencomplexen ontstaan met lokaal overvloedige regen en risico op overstromingen. De verdamping van zeewater zorgt voor stijgende luchtbewegingen waardoor een depressiekern kan ontstaan.  Een andere voorwaarde voor de vorming is weinig windschering in de atmosfeer en vochtige lucht. Figuur 1 toont dat op dit moment de ingrediënten voor de vorming ervan aanwezig zijn. Een koudeput ten oosten van Sicilië met temperaturen van 5 graden op 850 hPa en warm zeewater rond 26 graden (figuur 2)  zorgt voor een sterke lifting van omgevingslucht die buien kan generen. De lucht rond het Middelandse gebied is de afgelopen tijd al erg vochtig geweest wat de vorming in de hand werkt.

  Medicanes komen wel minder vaak voor dan een orkaan of Typhoon. De laatste medicane in het Middelandse zeegebied dateert van november vorig jaar, genaamd Numa en trof vooral Griekenland en de Balkan. Er viel toen zeer veel regen, waardoor op sommige plaatsen overstroming voorkwamen.

  Mogelijke koers depressie

  De depressie ontstaat donderdag in het midden van de Ionische zee met krachtige buiencomplexen tot gevolg (figuur 3). Vrijdag en in het weekend komt het systeem tot stilstand voor de zuidkust van Griekenland. Doordat het systeem een aantal dagen blijft hangen in hetzelfde gebied kan er lokaal erg veel regen vallen met kans op zware overstromingen. Begin volgende week lijkt het systeem de Egeïsche zee over te steken richting Turkije.  Afhankelijk hoe sterk het systeem uitdiept, kan er erg veel wind voorkomen en het een Medicane genoemd worden. De verschillen tussen diverse modellen met betrekking tot het ontstaan en de uitdieping zijn nog sterk, waardoor de evolutie onzeker is. Om een voorbeeld te geven,  het model Arpege berekent op zaterdag maar liefs windstoten tot over 200 km/u (figuur 4), terwijl het Europees weermodel slechts rukwinden tot 70 km/u berekent. De lokale instanties houden dan ook maar beter nauwlettend de weerberichten in de gaten om mogelijke waarschuwingsberichten te verspreiden.

  Bron: MeteoGroup

  Door: Stagiair MeteoGroup: Kasper