Noorderlicht

Advertentie
Mijn weer
 • Het noorderlicht kan ook een rode kleur hebben.

  Spectaculaire vormen van het noorderlicht.

  Oorzaak zijn de zonne-uitbarstingen.

 • Noorderlicht
  04.11.2015 13:29

  Lichtverschijnsel
  Het noorderlicht of het poollicht manifesteert zich als een lichtverschijnsel in de atmosfeer van de aarde, wanneer zonnedeeltjes(elektronen) de atmosfeer bereiken. Het lichtverchijnsel wordt waargenomen als een lichte gloed, bewegende bogen of stralenbundels van licht. Soms kan het een vlammend uitzicht hebben, getuige zijn de vele foto’s op het internet. De waarneming is vooral duidelijk op hoge geografische breedten.

  • Advertentie

   

  Zonnedeeltjes
  Het noorderlicht komt dus voor wanneer zonnedeeltjes (elektronen) de atmosfeer bereiken. Deze zonnedeeltjes zijn afkomstig van uitbarstingen op de zon, de zogenaamde plasmawolken. Hierbij worden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd en kunnen ook onze atmosfeer bereiken. Door het magnetisch veld van de aarde worden deze deeltjes echter afgebogen en dringen met verhoogde snelheid in de buurt van de Noord- en Zuidpool de atmosfeer binnen. De energie van deze elektronen komt in de atmosfeer vrij, als deze door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Hierbij komt er opnieuw energie vrij, die op 80 tot 1000 km hoogte wordt uitgestraald. Deze vrijgekomen energie is zichtbaar als kleurrijk licht, het noorderlicht of het poollicht.

   

  Kans op poollicht
  De kans op poollicht is het grootst in Jaren met grote activiteit op het oppervlak van de zon. Om de 10 tot 11 jaar maakt de zon zo’n actieve periode door (het laatste in 2013), waarbij een groter aantal zonnevlekken zichtbaar zijn. 
  In Nederland en Vlaanderen wordt jaarlijks gemiddeld 7 dagen poollicht waargenomen.

  Door: MN