Komende weekend kans op sneeuwpret in de Ardennen

Advertentie
Mijn weer
 • Figuur 1: Koude lucht nestelt zich over de Belgische weerkaarten.

  Figuur 2: Volgens het Europese weermodel kan er tot 10 cm sneeuw liggen in de Ardennen tijdens het volgende weekend.

  Figuur 3: De verwachte minima tijdens de nacht van zaterdag op zondag.

  Figuur 4: Vanaf zaterdag gaat het enkele dagen zo goed als zeker 's nachts vriezen in het binnenland.

 • Komende weekend kans op sneeuwpret in de Ardennen
  10.01.2016 15:15

  Na een ongewoon zachte feestmaand, komt de winter er eindelijk aan. Koude lucht nestelt zich zo goed als zeker over ons land gedurende de komende week. Storingen blijven evenwel nooit ver uit de buurt waardoor er ook kans is op winterse neerslag en sneeuw. Bij voldoende sneeuwval zouden de Ardense skipistes zelfs voor de eerste keer open gaan.

  • Advertentie

  Langs de oostkant van een Europees hogedrukgebied sijpelt er de komende dagen koude lucht de hogere atmosfeer in. Aanvankelijk blijft het nog wisselvallig en zacht aan de grond, maar vanaf donderdag is er kans op winterse neerslag in het hele land en de maxima worden gevoelig kouder. De meeste weermodellen voorspellen dat er op het einde van de week ook af en toe lichte sneeuw kan vallen in de Ardennen. Negatieve temperaturen nemen het over in het zuiden van het land waardoor eventuele sneeuw al snel zal blijven liggen. Mogelijk kunnen er reeds enkele skipistes open gaan indien er voldoende sneeuw valt.

  Elders in het land zullen eventuele sneeuwvlokken echter al snel wegsmelten. In het binnenland wordt er pas nachtvorst verwacht vanaf zaterdagnacht. Het gaat wel meteen flink vriezen bij minima tussen -9 en -3 °C. Volgende week is er ook een relatief grote kans dat de koude nog even aanhoudt.

  Bronnen: MeteoGroup

  Door: Sam Hias