Polaire lucht

Advertentie
Mijn weer
 • Een actieve regenzone markeerde de grens tussen subtropische en polaire lucht. Door het sterke contrast kon er vandaag zaterdag veel regen vallen, in de orde van 10 tot 20 mm.

  Weerkaart van zaterdagmiddag. Een koufront trekt over het land en polaire lucht vervangt de subtropische.

 • Polaire lucht
  30.01.2016 16:05

  Grens tussen luchtsoorten
  De regen heeft ondertussen het grootste deel van Vlaanderen verlaten, terwijl het (op het moment van het schrijven) nog flink regent in het oosten en zuidoosten van het land. Op de hoogste delen van de Ardennen begint het ook te sneeuwen en zal er zich wellicht een sneeuwlaagje van enkele cm vormen. Dat wijst er op dat we in een koelere luchtsoort zijn terechtgekomen, namelijk polaire lucht. Een actieve regenzone markeerde immers de grens tussen subtropische en polaire lucht. Door het sterke contrast kon er vandaag zaterdag veel regen vallen, in de orde van 10 tot 20 mm.

  • Advertentie

  Drogere luchtsoort
  Deze luchtmassa is niet alleen een stuk kouder dan de subtropische, hij is ook een stuk droger. Dat betekent dat de neerslag, die dan in de vorm van buien valt, eventueel ook deels in vaste vorm naar beneden kan komen, zijnde korrelhagel of natte sneeuw. Bij een fellere bui komt er niet alleen koude lucht gemakkelijker naar beneden, in de drogere lucht kan de sneeuwvlok niet zo snel smelten als in vochtige lucht. Dat komt omdat de sneeuwvlokken deels sublimeren en daardoor aan de omgeving warmte ontrekken. Daardoor blijven de sneeuwvlokken dus langer intact.

  Door: Dirk Hostens