Verwachting orkaanseizoen 2016

Advertentie
Mijn weer
 • Joaquin, de sterkste orkaan van 2015. Beeld: NASA.

  De kaart met de trekrichtingen van de orkanen van 2015 op de Atlantische Oceaan. Bron: National Hurricane Center.

  Orkaan Alex in de buurt van de Azoren op 14 januari 2016. Beeld: NASA

 • Verwachting orkaanseizoen 2016
  12.04.2016 15:14

  Het orkaanseizoen over de Atlantische Oceaan was, met amper twee zware orkanen, minder actief dan gewoonlijk. De krachtige El Niño zat daar voor een groot deel tussen. Met een afzwakkende El Niño in de lente, hoe actief zal het orkaanseizoen uitpakken?

  • Advertentie

  Windschering
  Het orkaanseizoen 2015 was rustig, wat grotendeels ook in de verwachtingen zat. Het orkaancentrum noteerde enkel 12 tropische stormen, 4 gewone orkanen en 2 grote orkanen, die categorie 4 en 3 waren, respectievelijk Joaquin en Danny. De belangrijkste reden voor het uitblijven van meer en krachtiger orkanen is de El Niño. Het sterk opgewarmde oppervlaktewater van de Stille Oceaan zorgt immers voor een sterke windschering boven de Atlantische Oceaan. Windschering is de verandering van de windrichting en –kracht met de hoogte. Hoe sterker deze is, hoe meer orkaan hun compacte structuur niet kunnen behouden. Hierdoor vallen ze dus uit elkaar of worden ze niet zo krachtig als anders.

  El Niño
  Momenteel zwakt El Niño sterk af en wordt de situatie stilaan genormaliseerd. Later in het seizoen keert het zelfs om en verwacht men een La Niña, waarbij opnieuw erg koud water ten westen van Peru opwelt. Dat betekent dat er boven de Atlantische Oceaan veel minder windschering zal voorkomen, waardoor orkanen zich gemakkelijker kunnen vormen. Nietemin zullen de naweeën van het kerstekindje of El Niño wellicht nog voelbaar zijn in het begin van het orkaanseizoen, juni en juli.

  Normaal orkaanseizoen?
  De universiteit van Colorado, ofwel Colorado State University (CSU)  
  maakt gebruik van het zogenaamde  “ Atlantic Multidecadal Oscillation Index” of AMO. Wanneer deze positief is, is de kans op een actief orkaanseizoen groot. De laatste twee jaren was deze onder normaal of negatief, wat uitmondde in een vrij lage orkaanactiviteit. Momenteel is het nog niet zeker hoe sterk de AMO zal uipakken, maar de eerste indicaties wijzen op een weinig uitgesproken index ofwel een normaal orkaanseizoen.

  Alex
  Er zijn echter nog verschillende mogelijkheden waarbij de CSU rekening houdt met een iets actiever orkaanseizoen. Men verwacht er 12 tot 15 tropische systemen die een naam gaan krijgen, waarvan 6 tot 8 orkanen en 2 tot 3 krachtige orkanen. Hoewel het orkaanseizoen pas begint in juni is er dit jaar al een orkaan voorgekomen. Alex verscheen namelijk op de radar in januari 2016, de vroegste sinds 1978. Deze orkaan kwam overigens op een ongewone plaats voor, nl in de buurt van de Azoren. Het wordt dus toch even afwachten wat de laatste verwachtingen worden, en die worden nog de volgende weken verder verfijnd.

   

  Bronnen: MeteoGroup UK (Mario Cuellar)

  Door: Dirk Hostens