Droogte en hitte in Zuid-Afrika

Advertentie
Mijn weer
 • Maximumtemperaturen van dinsdag 10 november in Zuid-Afrika en de omringende landen.

  Maxima van woensdag 11 november, waarbij het vooral in het noordoosten heel heet werd.

  Waarschuwingen voor hitte en veldbranden voor vandaag. Bron South African Weather Service

  Ook morgen vrijdag wordt er gewaarschuwd voor branden. Bron South African Weather Service

  De dagen erna worden de waarschuwingen geleidelijk ingetrokken door de verwachte regenbuien. Bron South African Weather Service

  ECMWF verwachten voor de volgende tien dagen tussen 40 en 70 mm regen voor de oostelijke helft.

 • Droogte en hitte in Zuid-Afrika
  12.11.2015 16:20

  In grote delen van Zuid-Afrika heerst er al maanden een extreme droogte en hitte. De vorige dagen klom het kwik op vele plaatsen boven 40 graden. Ondertussen zijn er al maatregelen getroffen en wachten de boeren vol ongeduld op water. En er is hoop, want volgens de verwachtingen van MeteoGroup zou het daar vanaf maandag beginnen regenen.

  • Advertentie

  Extreme droogte
  Niet alleen bij ons is het uitzonderlijk warm. In grote delen van Zuid-Afrika heerst er al maanden een extreme droogte. Dat vertaalt zich ook in een grote hitte. De bodem is immers uitgedroogd, waardoor alle straling van de zon gebruikt wordt voor de opwarming van de lucht. Zou er nog voldoende vocht in de bodem zijn, zou er een deel van de warmte gebruikt worden voor het verdampen van dit bodemvocht.  
  Ondertussen zijn er al maatregelen getroffen. In Pretoria en Johannesburg heeft men al waterbeperkingen ingevoerd. Sommige boeren zitten met hun handen in het haar met de waterbeperkingen en de extreme droogte.

  Lang droog seizoen
  Het is kurkdroog in het mooie binnenland van Zuid-Afrika. Daardoor is de lucht er vol stof en ziet het gras er al maanden geel en verdord uit. Niet zo ongewoon in het droge seizoen, maar in de maand november, het regenseizoen bij uitstek, zou het gras al wat groener moeten zijn. Normaal beginnen de eerste regens al op het einde van september te vallen. In oktober pakken er zich geregeld donkere wolken samen boven het hete binnenland. Tijdens het heetst van de dag komen er dan verfrissende onweersbuien, die af en toe wel eens stevig uit de hoek komen. November en december zijn de klassieke regenmaanden in het centrale en noordoostelijke deel van het land. Momenteel zijn we al half november en heeft het nauwelijks regenend. Daarbij kwam dan ook die verzengende hitte. De afgelopen dagen klom het kwik in het binnenland en het noordoosten naar erg hoge waardes, tussen 36 en 42 graden. Johannesburg of in de volksmond Joburg, dat op nota bene 1600 meter hoogte ligt,  
  meldt al dagen achtereen waardes rond 37 graden. Normaal ligt het kwik in de hoofdstad maximaal rond 30 graden in oktober en november. Pretoria, dat met 1300 m wat lager ligt, heeft al enkele dagen waarden tot 40 graden! Het noordoosten, waar het bekende Krugerpark ligt en op ‘slechts’ 400 m boven zeeniveau, werd het 42 à 43 graden. Ook voor morgen waarschuwt het nationale weerbureau voor extreme hitte.

  Regen in de vooruitzichten
  Volgens de weermodellen waarover MeteoGroup beschikt, zou de hitte en de droogte aan hun einde komen. Dit weekend wordt het nog erg warm, maar vanaf maandag komt dan de langverwachte regen. Overdag wordt het dan niet meer zo heet met maxima die rond 27 graden zullen schommelen. Naar verwachting gaan de regenbuien de hele week aanhouden. De volgende tien dagen verwacht het Europese weermodel ECMWF, één van de hoofdmodellen waar Meteogroup gebruik van maakt, tussen 40 en 70 mm regen in de oostelijke helft, waar ook de hoofdsteden Joburg en Pretoria liggen. Voorlopig nog niet genoeg, maar wellicht volgt er daarna meer. De boeren zullen tevreden zijn en de inwoners van gortdroge steden ook.

  Bronnen: MeteoGroup, South African Weather Service, usnews

  Door: Dirk Hostens